Okolina

Poboljšan kvalitet vazduha u Sarajevu, i dalje potrebna pripravnost

Poboljšan kvalitet vazduha u Sarajevu, i dalje potrebna pripravnost
Foto: Arhiva | Poboljšan kvalitet vazduha u Sarajevu, i dalje potrebna pripravnost
Srna

U Kantonu Sarajevo danas je zabilježen pad koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, ali ostaje na snazi epizoda "pripravnost", saopšteno je iz kantonalne Vlade.

U saopštenju se navodi da je do poboljšanja kvaliteta vazduha u Kantonu došlo zbog promjene vremenskih prilika i podizanja inverznog zagađujućeg sloja, koji je u manjim količinama i dalje prisutan.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednom periodu će se zadržati stabilno vrijeme, te se očekuje da će koncentracija zagađujućih materija rasti u večernjim i jutarnjim časovima.

Iz kantonalne Vlade navode da efekte ovakvih vremenskih prilika nije moguće predvidjeti zbog nepostojanja preciznih sinoptičkih modela za sarajevsku kotlinu, odnosno nije moguće prognozirati kretanje i ponašanje vazdušne mase ispod inverzionog sloja.

"U skladu s tim, nije moguće dati ni precizne informacije o očekivanim vrijednostima kvaliteta vazduha", ističu iz Vlade i dodaju da će stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije