Okolina

Počelo uklanjanje heksana u Kotorskom kod Doboja

Počelo uklanjanje heksana u Kotorskom kod Doboja
Foto: Ilustracija | Počelo uklanjanje heksana u Kotorskom kod Doboja

BANJALUKA - Počele su aktivnosti na preuzimanju i bezbjednom uklanjanju hemikalije heksan iz kruga postrojenja bivše fabrike suncokretovog ulja "Bioil" u Kotorskom kod Doboja, potvrđeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

U Inspektoratu su naveli da su aktivnosti na ovom procesu počele juče, te da će time konačno biti završeno zbrinjavanje ove opasne hemikalije.

"Postupak inspekcijskog nadzora s ciljem uklanjanja hemikalije heksana iz kruga bivše fabrike `Bioil` Kotorsko, Doboj, vodi se još od 2018. godine, kada je kontrolom inspektora utvrđeno da pogon ne radi, te da je napušten i iseljen od pravnog lica, te samim tim na licu mjesta nije zatečeno ovlašteno ili odgovorno lice", rekli su u Inspektoratu.

Iz Inspektorata su pojasnili da, s obzirom na to da na licu mjesta nije bilo ni pravnog ni odgovornog lica i da je kompletna dokumentacija odnesena iz predmetnog objekta, u momentu inspekcijske kontrole nije se moglo utvrditi tačno koja vrsta hemikalije se nalazi u objektu, koje koncentracije, u kojoj količini i da li postoji dokumentacija o njoj.

"U rezervoarima koji su namijenjeni za skladištenje heksana zatečena je tečna materija, ali nije bilo podataka da li je sve heksan i u kojoj koncentraciji. Takođe, zatečene su uskladištene i druge materije, sumporna kiselina, natrijum hidroksid, fosforna kiselina i aktivna zemlja u prahu, koje, takođe, spadaju u opasne materije", naglasili su u Inspektoratu.

Aktivnosti na uklanjanju hemikalija iz kruga fabrike preuzela je Zirat banka Sarajevo, koja je založnik nad imovinom propale fabrike.

Inicijativu za uklanjanje heksana iz Kotorskog kod Doboja pokrenula je neformalna grupa građana, na osnovu koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske naredilo glavnom republičkom zdravstvenom i sanitarnom inspektoru i glavnom republičkom urbanističko-građevinskom i ekološkom inspektoru da preduzmu aktivnosti iz nadležnosti za zbrinjavanje i uklanjanje.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srni je rečeno da, prema podacima kojima raspolažu, za bivšu fabriku "Bioil" nikada nije vođen postupak za izdavanje ekološke dozvole pred ovim ministarstvom, niti im je poznato da li je ekološka dozvola pribavljena od gradskog organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije