Okolina

Pratite nas na Google news

Pogoršan kvalitet vazduha, najzagađeniji Tuzla, Zenica i Visoko

Pogoršan kvalitet vazduha, najzagađeniji Tuzla, Zenica i Visoko
Foto: Fena/Ilustracija | Pogoršan kvalitet vazduha, najzagađeniji Tuzla, Zenica i Visoko
Fena

SARAJEVO - Nakon stabilizacije vremenskih prilika i pada temperatura pogoršan je kvalitet vazduha u većini gradova centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne.

Prema podacima sa mjernih stanica jutros je vazduh najzagađeniji u Tuzli i nezdrav je, izmjereni indeks kvaliteta vazduha iznosio je  178, a vrijednost PM2,5 čestica 82.

Iza Tuzle jutros su najzagađeniji Zenica i Visoko, gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 167 i 162, gdje je takođe vazduh nezdrav, kao i u Živinicama, gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 159.

Pogoršan je kvalitet vazduha i u Sarajevu i nezdrav je, a indeks kvaliteta vazduha u sedam sati iznosio je 156, a vrijednost PM10 čestica 76, kao i u Ilijašu, gdje je takođe indeks kvaliteta vazduha iznosio 156, a vrijednost PM10 čestica 66.

U takvoj situaciji s kvalitetom vazduha iz Eko-akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

U Goraždu, Jajcu i Lukavcu indeks kvaliteta vazduha iznosio je 127, 124 i 121 i na području tih gradova nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2,5 i PM10), ozona (O3), azotovog dioksida (NO2), sumpor-dioksida (SO2) i emisije ugljen-monoksida (CO).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije