Okolina

Pojačana sječa šuma u Amazonu

Pojačana sječa šuma u Amazonu
Foto: Ilustracija | Pojačana sječa šuma u Amazonu

GLAZGOV - Sječa šuma u brazilskom Amazonu u porastu je u oktobru u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su satelitski snimci.

Prema preliminarnim podacima Nacionalne agencije za svemirska istraživanja "INPE", oko 877 kilometara kvadratnih šume uništeno je prošlog mjeseca, što je povećanje od pet odsto u odnosu na oktobar prošle godine.

To je najveća sječa šuma u oktobru od kada je počeo sa radom sistem nadzora 2015. godine.

Brazil je na Konferenciji UN za klimatske promjene u UN tvrdio da je pojačao rad na očuvanju Amazona i obećao je okončanje ilegalne sječe šuma do 2028. godine ili dvije godine prije prethodno određenog cilja.

Međutim, naučnici, diplomate i aktivisti smatraju da ta obećanja vrlo malo znače, pošto je sječa šuma povećana na nivoe iz 2008. godine od dolaska predsjednika Žaira Bolsonara na vlast.

"Objave vlasti ne mjenjaju realnost da Brazil i dalje ostaje bez šuma. Svijet zna koji je stav Brazila, tako da pokušaji da se pokaže nešto drugo nisu uvjerljivi, jer satelitski podaci pokazuju realnu situaciju", rekla je direktor Instituta za ekološka istraživanja Ana Alenkar na konferenciji u Glazgovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije