Okolina

Potreban zajednički rad u borbi protiv klimatske krize

Potreban zajednički rad u borbi protiv klimatske krize
Foto: N.N. | Potreban zajednički rad u borbi protiv klimatske krize

VAŠINGTON - Potreban je zajednički rad u borbi protiv klimatske krize i obnova planete Zemlje u korist svih ljudi, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken povodom Dana planete Zemlje.

 

On je podsjetio da se svake godine oko milijardu ljudi širom svijeta angažuje na Dan zemlje, koji se obilježava danas, te da se ove godine naporima pridružuju i SAD.

Blinken je napomenuo da će predsjednik SAD DŽozef Bajden danas i sutra biti domaćin dvodnevnog virtuelnog Samita svjetskih lidera o klimi, tokom kojeg će se pokrenuti pitanje globalne klimatske ambicije i ojačati napori održavanja cilja ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusovih, kao i postizanja ugljenične neutralnosti u budućnosti.

"Zajedno sa međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i državnim vlastima, nastavićemo da održavamo biodiverzitet i ekosisteme kao što su šume, močvare i okeane, da promovišemo održivu poljoprivredu i ribolov, da zaustavimo ilegalnu sječu šuma i rudarenje, te da se borimo protiv krivolova i protivzakonitog ribolova", naveo je Blinken.

Blinken je naglasio da su svjetski lideri odlučni u namjeri da pomognu očuvanju prirodne ljepote planete i da omoguće ekonomsku korist sadašnjoj i budućim generacijama, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Stejt departmenta.

"Možemo da učinimo više od nadanja i da zajedno hrabro djelujemo", dodao je Blin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije