Okolina

Potvrđeno postojanje rimskog mosta u Policama

Potvrđeno postojanje rimskog mosta u Policama
Foto: N.N. | Potvrđeno postojanje rimskog mosta u Policama

Nakon pisanja o ostacima rimskog mosta na rijeci Trebišnjici i potvrde iz Muzeja Hercegovine da postoji vjerodostojna literatura, u Turističkoj organizaciji našeg grada već su pokrenuli aktivnosti na valorizaciji ovog lokaliteta, rekao je prvi čovjek trebinjskog turizma Marko Radić.

Radić kaže da će Turistička organizacija o rimskom mostu, koji se nalazi na lokalitetu Struge i koji je svojevremeno spajao Police i Goricu, ubuduće zvanično predstavljati kao turističko i kulturno-istorijsko nasljeđe.

"U narednom periodu biće izrađene i promotivne turističke table sa opisom lokaliteta, što će značajno doprinijeti da se rimski most valorizuje i predstavi zainteresovanoj javnosti", naveo je Radić.

U pisanoj potvrdi Muzeja Hercegovine navodi se da se ovaj most nalazio na rimskoj cesti Narona (Metković) - Leusinium (Panik) - Scodra (Skadar), koja je silazila kroz Ljubomir do Moska, gdje je bila raskrsnica puteva.

"Glavni pravac je vodio na istok preko Panika, dok se drugi krak odvajao na jug i preko sela Budoši i Necvijeće silazio u Trebinje na rijeku Trebišnjicu, na lokalitet Struge, odakle je put nastavljao kroz Gornje Police, Pridvorce i Čičevo do Cavtata", naveli su u Muzeju Hercegovine.

A da je riječ o rimskoj cesti, navode u Muzeju, svjedoče ostaci kamenih struktura miljokaza, odnodso kamenih stubova kojim su bile obilježene sve važnije rimske ceste, pa tako i ova i to u selima Budoši i Necvijeće, dok se most nalazio na Trebišnjici, piši portal trebinje.live.

U Muzeju dalje navode da je ruski arheolog Dimitrij Sergejovski zapisao da je ovaj rimski put prelazio rijeku Trebišnjicu između Gradine u Gorici i Crkvine u Policama, dok arheolog Ivo Bojanovski navodi lokaciju Struge kao mjesto gdje se nalazio taj prelaz.

"Most nikada nije arheološki istraživan", istakli su u Muzeju Hercegovine.

O rimskom mostu na rijeci Trebišnjici za TrebinjeLive.info ranije su govorili arheolog Đorđe Odavić i Poličanin Milenko Kukurić, čija je porodica jedna od najstarijih u ovom trebinjskom naselju, a uz čije imanje se nalazi ovaj rimski most.

Riječ je, kako je tada istakao arheolog Odavić, o najstarijem mostu na rijeci Trebišnjici u širem dijelu grada koji je zabilježen u literaturi.

Trebinjac Milenko Kukurić kazao je tada za TrebinjeLive.info da su mu još kao djetetu pričali o mostu na Trebišnjici koji se nalazi na katastarskoj čestici "Mostine", dok je u njegovoj porodici poznatija pod nazivom "Struge".

Most je građen od kamenja, a bio je premošćen srževim gredama, ali se o njemu danas veoma malo priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije