Okolina

Predsjednik klimatskog samita COP28 šokirao naučnike

Predsjednik klimatskog samita COP28 šokirao naučnike
Foto: Tanjug/AP | Predsjednik klimatskog samita COP28 šokirao naučnike

DUBAI – Predsjednik klimatskog samita COP28 Sultan Al Džaber, koji se upravo održava u Dubaiju, izazvao je bujicu negativnih reakcija od strane naučne zajednice nakon što se saznalo da je nedavno rekao da za dostizanje klimatskih ciljeva nije potrebno odustati od fosilih goriva.

Naime, na jednom forumu o klimatskim promjenama je nedavno rekao da nema naučnih dokaza da je potrebno odustati od fosilnih goriva da bi se globalno zagrijavanje zadržalo na nivou od 1,5 stepeni celzijusa u poređenju s periodom prije industrijalizacije.

Ovaj biznismen iz Emirata, kako piše CNN, je niko drugi do predstavnik Emirata za klimu i predsjednik je upravnog odbora svoje kompanije koja se bavi obnovljivom energijom. Međutim, istovremeno on je i predsjednik državne naftne kompanije ADNOC.

Portparol COP28 rekao je za CNN u izjavi da je naglašavanje ove priče "samo još jedan pokušaj potkopavanja dnevnog reda Predsjedništva, koji je bio jasan i transparentan i podržan opipljivim postignućima predsjednika COP-a i njegovog tima".

Naučni izvještaji su pokazali da se fosilna goriva moraju brzo smanjiti kako bi se globalno zagrijavanje održalo ispod 1,5 stepeni – što je cilj Pariskog klimatskog sporazuma i prag iznad kojeg naučnici upozoravaju da će ljudima i ekosistemima biti teže da se prilagode. Al Džaber je svoju tvrdnju iznio tokom jednog klimatskog panela održanog 21. novembra, koji je izašao na vidjelo u nedjelju u priči koju je objavio Guardian i u video snimku koji je pregledao CNN. Meri Robinson, bivša predsjednica Irske i sadašnja predsjedavajuća Elders grupe, nezavisne grupe globalnih lidera, pitala je Al Džabera da li bi se on založio za postupno ukidanje fosilnih goriva.

"U svom odgovoru, Al Džaber je rekao Robinsonuovoj: 'ne postoji naučni dokaz, ili nema scenarija, koji kaže da je postupno ukidanje fosilnih goriva potrebno da bi se dosegao cilj od 1,5 stepena'", navodi CNN.

Al Džaber je rekao da je dosizanje cilja od 1,5 stepeni njegov glavni cilj, kao i da je prestanak korištenja fosilnih goriva neminovan, ali da je potrebno biti realističan, ozbiljan i pragmatičan. On je, u nastavku odgovora, dodao da mu još niko nije pokazao način kako da se prestanu koristiti fosilna goriva na način da to bude socijalno i ekonomski održivo "osim ako želite ljude vratiti u pećine".

Napomene radi, klimatski samit predviđa da se uz napuštanje fosilnih goriva pomogne siromašnijim zemljama da se tehnološki pripreme, zbog čega je i dogovoreno osnivanje odgovarajućeg fonda. Naučni je konsenzus da je do 2050. godine potrebno postići karbonsku neutralnost, što podrazumijeva i postepeno napuštanje fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije