Okolina

Presušilo ušće rijeke Bojane

Presušilo ušće rijeke Bojane
Foto: Ilustracija | Presušilo ušće rijeke Bojane

Do prije 20 dana crnogorski ribari su barkama mogli na more desnim rukavcem Bojane. Sada može da se prepješači sa jedne na drugu obalu rijeke jer vode u tom dijelu uopšte nema!

Slabiji dotok vode iz Drima, vremenske neprilike i nebriga države katastrofalno su se reflektovali na širinu i dubinu ušća Bojane, što može imati kobne posljedice po cijeli ekosistem, navodi crnogorski portal Vijesti.

Brojni apeli ribara i ekologa da se u riješavanje problema hitno uključe nadležne opštinske i državne strukture nisu urodili plodom, baš kao ni upozorenja profesora doktora Save Petkovića od prije tri godine da bi zatvaranje ušća moglo ugroziti čak i ustavni status Crne Gore.

Profesor Petković je istakao da osim ogromnog značaja za razvoj turizma, šira okolina ušća Bojane ima izuzetan značaj i sa aspekta očuvanja jedinstvenog ekosistema u Evropi.

U studiji Regionalni park delta Bojane konstatuje se da je ta delta najvažnija prirodna močvara na istočnom Mediteranu koja se odlikuje neobično raznolikim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejzaža, staništa i vrsta, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, postoje potpuno suprotni stavovi o rješavanju problema u zoni ušća Bojane u Jadransko more.

"Stručnjaci iz oblasti ekologije se energično protive bilo kakvim intervencijama u koritu Bojane, uključujući uklanjanje nanosnih naslaga i uspostavljanje protočnosti rijeke, jer bi se time, tvrde, narušio jedinstveni ekosistem u zoni delte Bojane. S druge strane, područje Ade Bojane je veoma ugroženo erozionim procesima, pa je uspostavljanje protočnosti desnog rukavca Bojane samo jedan od uslova da se zaustavi taj negativni trend", zaključio je Petković.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije