Okolina

Prijete li vulkani Srbiji?

Prijete li vulkani Srbiji?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Prijete li vulkani Srbiji?

Vulkan Sinabung na indonežanskom ostrvu Sumatra izbacio je stub vulkanskog pepela 5.000 metara u visinu, a u erupciji nije bilo povrijeđenih, saopštio je Centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških rizika te zemlje.

Debeo sloj pepela prekrio je nekoliko sela u radijusu od oko 20 kilometara od vuklana.

Sinabung, jedan od više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji bio je neaktivan četiri vijeka, dok 2010. godine nije došlo do erupcije u kojoj je poginulo dvoje ljudi. U erupciji 2014. poginulo je 16 ljudi, a 2016. sedam.

Oko 30.000 ljudi moralo je u posljednjih nekoliko godina da napusti domove u okolini te planine.

Vulkani u Srbiji

Na području Srbije nema aktivnih vulkana. I neće ih biti, tvrde naučnici bar još nekoliko hiljada godina. Ali, u prošlosti ih je bilo.

Najintenzivnija vulkanska aktivnost zahvatila je Srbiju prije oko 40 miliona godina, a rudničko-boračko-kotlenička oblast, kopaonička oblast, kao i kompleksi Golije, Rogozne, Radana i Surdulice su najveće vulkanske oblasti u Srbiji.

Vulkanske oblasti sreću se i na Fruškoj gori i u Šumadiji Avala, Kosmaj, Žuti oglavak i Klještevica, kao i na sjeveru Vojvodine.

Razarajuće erupcije sa eruptivnim stubovima nalik na "pečurke" poslije nuklearnih eksplozija bile su u vrijeme tercijara u Srbiji česta pojava, a pojedine eruptivne faze na Radan planini ili na Rudniku bile su poput najjačih vulkanskih erupcija koje su ikad zabilježene.

Poslednja erupcija na Rudniku bila je prije 20 miliona godina.

Zanimljivo je da se posljednja zabilježena erupcija u Srbiji dogodila u ne tako davnoj prošlosti.

U novembru 1968. godine u Bečeju je eruptirao gas. Erupcija je trajala 209 dana, a 6. juna 1969. godine došlo je do samougušenja erupcije. U borbi s prirodom učestvovali su JNA, avijacija i mnogobrojni dobrovoljci. Bečejski vulkan, odnio je četiri života, pisao je svojevremeno o ovom fenomenu, Vlastimir Jankov, dugogodišnji dopisnik "Sporta" iz ovog grada.

Vulkani u Srbiji spavaju. Svi su ugašeni. Ali, i stanovnici Pompeje su mislili da je Vezuv ugašen...

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije