Okolina

"Privremena" deponija nastala prije 53 godine prijeti da zagadi vode

"Privremena" deponija nastala prije 53 godine prijeti da zagadi vode
Foto: N.N. | "Privremena" deponija nastala prije 53 godine prijeti da zagadi vode

SANSKI MOST - Gradska deponija u Sanskom Mostu, koja se nalazi na lokalitetu Magarice, iznad samog grada, trenutno je najveći ekološki problem ove lokalne zajednice, a zbog potpune popunjenosti njenih kapaciteta upitno je dalje odlaganje smeća.

Deponijom gazduje Javno komunalno preduzeće "Sana", čiji tehnički direktor Faruk Alagić ističe kako je samo pitanje dana kada će federalna inspekcija zabraniti deponovanje smeća na toj lokaciji.

"Na ovaj problem upozoravamo već dugo vremena općinske vlasti, ali zasad bez rezultata. Kapaciteti sadašnje deponije su potpuno iscrpljeni i potrebno je pronaći neko dugoročno i kvalitetno rješenje", kaže Alagić.

On je upozorio da se bliži ljetni period, kada se očekuje dolazak velikog broja građana koji žive i rade u dijaspori, a time će se značajno povećati i količine smeća. Prema njegovim riječima, na deponiju se na godišnjem nivou odlaže oko 8.100 tona smeća, što je ogromna količina.

Dodao je kako problem predstavlja i nelegalan dovoz i deponovanje u noćnim satima, kako na samoj deponiji, tako i u njenoj okolini, pa se oko samog lokaliteta stvorilo mnoštvo divljih deponija. Prema riječima načelnika općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, gradska deponija je na pomenutom lokalitetu formirana 1968. godine i od tada ima karakter privremene, ali se i dalje koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja.

"Dodatni problem je što se ona nalazi na uzvišenju iznad grada, gdje je nepovoljna ruža vjetrova. Projekat regionalne deponije za Unsko-sanski kanton je propao, tako da ćemo biti prinuđeni da sami iznalazimo adekvatna rješenja", kazao je Hasanbegović.

Osim na nepovoljnu ružu vjetrova, ekolozi ukazuju i na opasnost od zagađenja vodotokova koji se nalaze u blizini, s obzirom na to da se smeće odlaže na propusnom kraškom zemljištu.

O ovom problemu nedavno je raspravljalo i Općinsko vijeće Sanski Most, pa je nadležnim općinskim službama dat rok od dva mjeseca da odrede potencijalne buduće lokacije gdje bi se mogla formirati nova deponija, dok bi se sadašnja zatvorila i sanirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije