Okolina

Pronađen skelet čovjeka koji je pokušao da se spase užasa Pompeje

Pronađen skelet čovjeka koji je pokušao da se spase užasa Pompeje
Foto: Ilustracija | Pronađen skelet čovjeka koji je pokušao da se spase užasa Pompeje

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su novo otkriće - skelet muškarca pogođenog ogromnim kamenom, dok je pokušavao da pobjegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

Zvaničnici Pompeje su objavili fotografiju skeleta, a na njemu se nalazi veliki kameni blok koji je, kako se vjeruje, pogodio grudi žrtve tokom erupcije Vezuva u kojoj su nestali antički gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija, a hiljade ljudi je poginulo.

Skelet je pronađen tokom nedavnog iskopavanja i vjeruje se da je u pitanju muškarac star 35 godina koji je nastradao u eksploziji. Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve.

Prema riječima zvaničnika, taj čovjek je imao poteškoće sa hodanjem, što je otežalo bijeg.

 

Generalni direktor arheološkog lokaliteta Masimo Osana rekao je da je u pitanju "izuzetno otkriće" koje doprinosi stvaranju bolje "slike istorije i civilizacije tog doba".

Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena.

Grad Pompeja, južno od današnjeg Napulja, osnovan je u šestom veku prije nove ere i tokom 700 godina - do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živjeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Pompeju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svjetske baštine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije