Okolina

Pratite nas na Google news

Pronađena velika palata Maja kod Kankuna

Pronađena velika palata Maja kod Kankuna
Foto: N.N. | Pronađena velika palata Maja kod Kankuna
Tanjug

Arheolozi su pronašli veliku palatu koju je koristila elita Maja prije više od 1.000 godina u starom gradu Kuluba, u blizini današnjeg mondenskog ljetovališta Kankun, u istočnom Meksiku.

Kako je saopštio Nacionalni institut za antropologiju i istoriju (INAH), ostaci šest metara visoke građevine, 55 metara dugačke i 15 metara široke, ukazuju da je palata bila nastanjena u dva duga perioda između 600. i 1050. godine, javio je sinoć Reuters.

Civilizacija Maja bila je na vrhuncu između 250. i 900. godine i obuhvatala je veliko područje sadašnjeg južnog Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.

Palata je otkrivena u istočnom dijelu arheološkog nalazišta Kuluba, ključnog prehispanskog nalazišta u današnjoj meksičkoj državi Jukatan.

Kuluba je imala bilske veze s gradovima Ek"Balam i Čičen Ica, koji su bili pod njenim uticajem i dio njene trgovačke mreže i teritorije.

Pored palate, arheolozi istražuju još neka nalazišta na centralnom gradskom trgu, uključujući oltar i ostatke dvije stambene građevine.

INAH je saopštio i da se radi na pošumljavanju Kulube, kako bi se to istorijsko nalazište zaštitilo od vjetra i sunca.

Najčitanije