Okolina

Pronađene dvije masovne grobnice iz sedmog vijeka prije nove ere

Pronađene dvije masovne grobnice iz sedmog vijeka prije nove ere
Pronađene dvije masovne grobnice iz sedmog vijeka prije nove ere

ATINA - Arheolozi su pronašli dvije masovne grobnice u blizini grčke prijestonice Atine sa skeletnim ostacima oko 80 muškaraca, za koje se vjeruje da su bili učesnici takozvane Kilonove zavjere, saopštilo je Ministarstvo kulture Grčke.

Dvije male vaze, koje su pronađene među skeletnim ostacima, pomogle su arheolozima da datiraju grobnice na period između 675. i 650. godine prije nove ere, što je vrijeme velikih političkih turbulencija u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Skeletni ostaci pronađeni su poredani jedan pored drugog, neki su bili na leđima, a neki na stomacima. Kod 36 je utvrđeno da su im ruke bile povezane gvožđem.

Ostaci su otkriveni tokom iskopavanja na antičkom groblju u predgrađu Atine pored mora, na gradilištu nove zgrade Nacionalne biblioteke Grčke i Nacionalne opere.

Prema stanju zuba, utvrđeno je da su ubijeni mahom mladi i zdravi muškarci, prenosi AFP.

Vjeruje se da se radi o pristalicama Kilona, plemića čije ime se vezuje za Kilonovu zavjeru, koji je u 7. vijeku prije nove ere pokušao da vlada Atinom kao tiranin. O tome su pisali istoričari Herodot i Tukidid.

Kilon i njegove pristalice bili su prinuđeni nakon neuspjelog puča da potraže utočište na Akropolju. Oni su se predali nakon što su dobili garancije da neće biti ubijeni.

Međutim, Megakle iz moćnog klana Alkmeonida, koji je bio na vlasti u Atini, naredio je pokolj zavjerenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije