Okolina

Pronađeni ostaci dinosaurusa stari 130 milona godina

Pronađeni ostaci dinosaurusa stari 130 milona godina
Foto: N.N. | Pronađeni ostaci dinosaurusa stari 130 milona godina

SANKT PETERBURG - Paleontolozi Državnog Univerziteta u Sankt Peterburgu pronašli su ostatke divovskog dinosaurusa biljojeda stare oko 130 miliona godina u Suntarskom rejonu ruskog konstitutivnog subjekta Jakutije, izjavio je stručnjak Univerziteta Pavel Skučas.

On je za TASS rekao da se radi o veoma primitivnoj vrsti i da su slične životinje u južnim regionima uginule dosta ranije, te da bi novo otkriće moglo da promijeni način na koji danas gledamo ove drevne reptile.

"Imali smo sreću da pronađemo kosti dinosaurusa i dokažemo da su oni živjeli na ovim mjestima. Otkrili smo divovske dinosauruse i trenutno pretpostavljamo da potiču iz dobro poznate kineske porodice", istakao je Skučas.

Naučnik kaže da su pronađene kosti jedni od "najsjevernijih ostataka i otkrića" iz perioda krede, prije oko 130 miliona godina.

"Tamo je, u stvari, bio pravi `Park iz doba jure`, gdje su živjeli ovi fosili, koji su veoma primitivni za to vrijeme", naglasio je Skučas.

Paleontolozi su pronašli kosti stegosaura, ogromnih dinosaurusa biljojeda sa četiri noge, koji su imali bodlje na repu i grbe na leđima. Naučnici nastavljaju sa izučavanjem, u nadi da će uspjeti da opišu nove, do sada nepoznate vrste dinosaurusa.

Skučas tvrdi da ova otkrića mogu da pruže više informacija o tome gdje su dinosaurusi živjeli i kako su se širili.

Stručnjaci su ranije smatrali da stegosauri nisu žvakali hranu, već da su je samo uzimali zubima prije nego što je progutaju.

Naučnici se nadaju da će odgovoriti i na pitanje gdje su se razmnožavali dinosaurusi koji su živjeli u sjevernim područjima, jer se do sada smatralo da su se oni pomjerali sa staništa prije reprodukcije.

Međutim, naučnici su pronašli i veoma male kosti, koje su pripadale mladunčetu dinosaurusa, što bi moglo da implicira da reptili nisu samo "sezonski" dolazili na područje današnje Jakutije, več da su se tu i razmožavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije