Okolina

Pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14. vijeka

Pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14. vijeka
Pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14. vijeka

KOZARSKA DUBICA - Arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške, tragajući za srpskim svetinjama, manastirima i crkvama, na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice u Kozarskoj Dubici pronašli su ostatke manastirišta Đurđevac, za koje se pretpostavlja da datira iz 14. vijeka.

"Danas je završeno probno arheološko istraživanje koje je dalo pozitivne rezultate. Pronađen je oltar i veliki broj značajnog arheološkog materijala", rekao je arheolg Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujnović.

On je dodao da se pretpostavlja da je manastir prvi put srušen 1538. godine u turskoj najezdi, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem 18. vijeka za vrijeme dubičkih ratova između Austrije i Turske.

"Interesantna je arhitektonska osnova, istražili smo oltarski dio koji je petostran, odnosno ima stubove sa pet strana iz funkcionalnih i dekorativnih razloga i taj stil se dovodi u vezu sa periodom vladavine kralja Milutina", naveo je Vujnović.

Prema njegovim riječima, očekuje se da se u avgustu nastavi sistematsko arheološko istraživanje, a nakon toga rekonstrukcija i konzervacija kako bi nalazište postalo kulturno-istorijski spomenik.

Lokaciju u mjestu Kriva Rijeke kod Knežice danas je obišao načelnik opštine Mile Zlojutro, koji je naglasio da će konačni radovi i izgradnja novih objekata svakako doprinijeti razvoju ovog kraja.

Potpredsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Nenad Ličanin izjavio je da arheološko istraživanje i otkriće u Knežici doprinosi dokazivanju istorije i veliku radost za sve ljude tog kraja.

Profesor srpskog jezika i književnosti na banjalučkom Univerzitetu Mladenko Sadžak, koji je prije godinu i po dana počeo pisati monografiju o manastiru Moštanica, takođe je prisustvovao prvim otkopavanjima manastira Đurđevac.

On je podsjetio da su manastiri u srednjem vijeku dobijali imena po nazivima potoka i rijeka iz okruženja.

"Očekujemo ove jeseni nova saznanja o manastiru Moštanica. Dio materijala je već pronađen, a ostaje da se pretraži još nekoliko arhiva, od kojih su najbitnije u Istanbulu i Bursi, gdje bi se mogli naći podaci o obnovi, kroz istoriju porušenih manastira, ne samo Moštanica, nego i drugih", rekao je Sadžak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije