Okolina

Pronađeno Vinčansko naselje u Stragarima kod Trstenika

Pronađeno Vinčansko naselje u Stragarima kod Trstenika
Pronađeno Vinčansko naselje u Stragarima kod Trstenika
Tanjug

U organizaciji Muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu Trstenik, nakon višedecenijske pauze, nastavljena su arheološka istraživanja neolitskog lokaliteta "Šljivik“ u selu Stragari kod Trstenika.

Tokom oktobra i novembra mjeseca, u okviru petnaest radnih dana, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu istraživala je dio većeg naselja koje hronološki odgovara vremenima vinčanske kulture.

Do pokretanja dva istraživačka sektora, površine oko 40 kvadratnih metara, došlo se na osnovu rezultata geofizičkih mjerenja Rudarsko-geološkog fakulteta.

Tom prilikom, na dubini od 30 centimetara, potvrđeni su dijelovi nadzemnog stambenog objekta, koji je, po svemu sudeći, imao pravougaonu formu i orijentaciju sjeverozapad-jugoistok, po dužim stranama.

Jelena Vukčević, rukovodilac muzeja u Trsteniku rekla je za Tanjug da je nalazište od nemjerljivog značaja za opštinu Trstenik.

"Posle skoro trideset godina, ponovo su nastavljena arheološka ispitivanja na neolitskom lokalitetu 'Šljivik'. Sada kada smo potpuno sigurni da je ovde postojalo naselje, možemo da planiramo i otvaranje arheološkog parka. To bi bila replika neolitskog naselja, koje bi bilo jako interesantno učenicima i turistima“, rekla je Vukčević.

Ona je objasnila da su u naselju koje su pronašli, uglavnom živjeli ljudi koji su se bavili lovom i ribolovom, i nisu bili ratnici. A o tome svjedoče ostaci odjeće i oruđa.

Prateći pokretni inventar koji su činili dijelovi kuhinjske grnčarije, kultne posude, ribarski tegovi, kao i veća količina životinjskih ostataka, odgovara starijoj fazi Vinčanske kulture.

Za narednu sezonu planiran je nastavak geofizičkih istraživanja koja će otvoriti put arheološkim iskopavanjima većeg obima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije