Okolina

Protesti protiv smanjenja emisije azota

Protesti protiv smanjenja emisije azota
Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte | Protesti protiv smanjenja emisije azota

Stotine kilometara holandskih pruga zatvorene su danas jer su građevinski radnici dovezli kamione, bagere i kranove, protestujući protiv poteza vlade usmjerenih ka smanjivanju zagađenja azotom, koji bi, kako smatraju, mogli da se odraze na njihov posao.

Državni operator saobraćaja, ANWB, saopštio je da je do zastoja došlo oko Haga, u dužini od 380 kilometara.

Policija navodi da je centralna lokacija protesta u Hagu zatvorena za velika vozila, ali da radnici i dalje pristižu u kolicima, prenosi Reuters.

Dok se velikom broju zemalja održavaju protesti protiv emisije ugljen dioksida koja pogoršava klimatske promjene, Holandija se suočava i sa protestima građevinskih radnika i farmera, nezadovoljnih sudskom presudom iz maja, prema kojoj zemlja proizvodi previše azota, kršeći evropske zakone.

Današnji protesti su peti od septembra.

Poljoprivredna i građevinska industrija su najveći pojedinačni emiteri gasova, ali mnogi smatraju da su nepravedno optuženi za probleme koje je izazvalo cjelokupno holandsko društvo.

Zvaničnici su predložili da projekti nekih od 18.000 zgrada širom zemlje budu obustavljeni ili da u budućnosti budu podvrgnuti strožim pravilima, dok će pojedinim stočarima biti ponuđene subvencije da zatvore svoje farme ili da ograniče emisiju gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije