Okolina

Prototip hidraulične prese za plastični otpad predstavljen u Banjaluci

Prototip hidraulične prese za plastični otpad predstavljen u Banjaluci
Foto: Srna | Prototip hidraulične prese za plastični otpad predstavljen u Banjaluci

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci danas je predstavljen prototip hidraulične prese za baliranje plastičnog otpada koja zapreminu plastike smanjuje sedam do osam puta.

Ova presa za potrebe Prirodno-matematičkog fakulteta izrađena je u saradnji banjalučkog Mašinskog fakulteta Banjaluka i firme "Tri best".

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić izjavio je da je riječ o realizaciji projekta zbrinjavanja čvrstog otpada koji su pomogli Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i USAID.

"Plan je da prvo razdvajamo, pa onda presujemo plastični otpad, papir i aluminijum, da se stvaraju manje zapremine, radi lakšeg transporta", pojasnio je Trbić, ističući da projekat ima ekološku i ekonomsku dimenziju.

Prema njegovim riječima, u planu je, nakon presovanja sirovina, dalja distribucija firmama koje otkupljuju otpad, a prihod će ići studentskim organizacijama Prirodno-matematičkog i ostalih fakulteta u Banjaluci.

"Ovo je prva presa rađena za potrebe Prirodno-matematičkog fakulteta, a planirana je izrada još jedne koja će biti smještena na Mašinskom fakultetu", istakao je Trbić i dodao da je prototip koštao oko 20.000 KM.

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Darko Knežević rekao je da je Fond za životnu sredinu i energetsku efikasnost Republike Srpske sufinansirao projekat izrade prototipa hidraulične prese sa 15.000 KM.

On je istakao da se smanjivanjem početne zapremine plastičnog otpada olakšava i pojeftinjuje transport, te omogućava veća zarada onima koji ga skupljaju i prerađuju.

Knežević je najavio da će u drugoj polovini februara na Mašinskom fakultetu biti postavljena druga automatizovanija presa, navodeći da će ukupna vrijednost obje prese biti oko 45.000 KM.

Direktor USAID-ovog projekta Fuad Ćurćić uvjeren je da će za ovaj proizvod biti zainteresovani opštine i gradovi.

"Mi smo subvencionisali dio troškova proizvodnje i drago nam je da je ova verzija uspjela, ona je multidimenzionalna i ima ekonomsku perspektivu jer će firma `Tri best` nastaviti da je proizvodi, ona je djelo naših inženjera i ljudi i biće prodavana u regionu i inostranstvu", rekao je Ćurćić.

Nebojša Lukić iz Fonda za zašptitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske rekao je da je projektom planirano da postavljanje vertikalne prese od 60 tona s ciljem smanjivanja količine plastičnog, a u budućnosti i papirnog i kartonskog otpada.

On je napomenuo da plastični otpad generiše najviše problema rijekama.

Predsjednik Studentske organizacije Prirodno-matematičkog fakulteta Miloš Rajak rekao je da važan poduhvat za Univerzitet u Banjaluci predstavlja ova presa u kojoj će studenti balirati svu prikupljenu plastiku u akcijama čišćenja rijeke Vrbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije