Okolina

RUGIP-u svjetska nagrada za zaštitu životne sredine

RUGIP-u svjetska nagrada za zaštitu životne sredine
Foto: Srna | RUGIP-u svjetska nagrada za zaštitu životne sredine

BANJALUKA - Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) dobitnik je Nacionalne nagrade "Enerdži gloub" (Energy Globe) za ovu godinu za aktivnosti u okviru donatorskog projekata Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH (CILAP)– podkomponenta zaštita životne sredine.

Sa 187 zemalja učesnica i više od 2.000 projekata godišnje "Enerdži gloub" je najprestižnija nagradu za zaštitu životne sredine u svijetu, saopšteno je iz RUGIP-a.

Republička uprava je primjenom Inspajer (Inspire) direktive doprinijela unapređenju zakonodavstva u zaštiti životne sredine i omogućila razmjenu prostornih informacija unutar BiH, ali i šire što doprinosi minimiziranju negativnih uticaja na životnu sredinu.

"Uzimajući za primjer poplave koje su se nedavno desile u BiH, RUGIP svoj doprinos želi da da na način da uz bolje geo podatke poveća mogućnost predviđanja gdje i kako potencijalni odliv i otpad nastao eksploatacijom zemljišta može zagaditi vodu. Sa takvim podacima vladine organizacije, kompanije i poljoprivrednici će moći spriječiti negativne efekte na životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će tačni registri o imovinskim pravima na nepokretnostima doprinijeti rješavanju problema u zaštiti životne sredine smanjenjem troškova i oslanjanjem na inicijative privatnih vlasnika vezane za očuvanje resursa, održavanje plodnosti zemljišta, ulaganje u zemljište i upravljanje prirodnim resursima na održiv način, te olakšati donošenje odluka za zaštitu životne sredine na svim nivoima vlasti.

"Olakšaće i urbanističko planiranje državnih i lokalnih vlasti sa uvođenjem održivog korištenja ograničenih prirodnih resursa i stoga doprinijeti adaptaciji na klimatske promjene", pojašnjava se u saopštenju.

Iz RUGIP-a dodaju da će razvoj transparentnog, modernog tržišta nekretnina putem stvaranja javno dostupnog registra kupoprodajnih cijena dati vlasnicima ili zakupcima jasnu i ispravnu sliku o vrijednosti imovine.

"To će im omogućiti da prepoznaju važnost kultivacije i očuvanja zemljišta od propadanja. Gravimetrijska mjerenja će doprinijeti istraživanjima koja se odnose na klimatske promjene, prirodne katastrofe i druge pojave koje imaju veliki uticaj na društvo", ističu iz RUGIP-a.

Iz RUGIP-a naglašavaju da će uspostavljanje digitalnih arhiva znatno doprinijeti manjem korištenju papira i posljedično će imati uticaj na zaštitu životne sredine.

Unapređenje i uvođenje e-servisa može se pomenuti kao direktni uticaj na uspostavljanje kancelarijskih procedura koje pomažu očuvanju životne sredine, napominje se u saopštenju.

U poslovanju RUGIP je primjenom principa energetske efikasnosti ostvario znatne uštede kada je riječ o korišćenju papira i neobnovljivih izvora energije, što je takođe prepoznato od evaluatora u postupku ocjenjivanja i dodjele ove najprestižnije nagrade za zaštitu životne sredine u svijetu.

RUGIP je sa ovom nagradom od ukupno 2.000 drugih učesnika uvršten u uži krug za ocjenjivanje i dobijanje Internacionalne nagrade (World energy globe 2019).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije