Okolina

Pratite nas na Google news

Radioaktivna voda iz Fukušime može biti ispuštena u okolinu

Radioaktivna voda iz Fukušime može biti ispuštena u okolinu
Foto: N.N. | Radioaktivna voda iz Fukušime može biti ispuštena u okolinu
Srna

Japanska državna agencija predložila je da radioaktivna voda iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima bude ispuštena u okolinu pošto ponestaje prostora za njeno skladištenje.

Elektrana je oštećena prije devet godina, kada su je pogodili zemljotres i cunami. Od tada se nakupilo nekoliko miliona tona kontaminirane vode, a cisterne za njeno skladištenje skoro su pune.

Vladina Agencija za prirodne resurse i energiju predložila je tri načina za rješavanje ovog problema - ispuštanje vode u more, u vazduh procesom isparavanja i kombinacijom ove dvije metode.

"Ne postoji opcija za jednostavno skladištenje ove vode u dužem periodu", rekao je jedan zvaničnik agencije, prenio je AFP.

U atomskoj centrali postavljen je sistem pumpi i filtera koji svakog dana izbacuje tone nove kontaminirane vode i izdvaja skoro sve radioaktivne elemente.

Poslije ovog procesa ostaje jedino tricijum, za koji stručnjaci kažu da je štetan po ljude samo u veoma velikim dozama.

Na sastanku japanske agencije nije donesena nikakva odluka, ali se "nijedan član nije se usprotivio stavu da je tehnički realan način da se voda ispusti u more ili vazduh", rekao je zvaničnik agencije.

Panel godinama diskutuje o načinu da se riješi problem radioaktivne vode, ali nije postavljen krajni rok za podnošenje izvještaja vladi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije