Okolina

Rast temperature na kopnu donosi suše i požare

Rast temperature na kopnu donosi suše i požare
Foto: N.N. | Rast temperature na kopnu donosi suše i požare

​ŽENEVA - Temperatura vazduha iznad kopna porasla je za 1,5 stepeni Celzijusovih od predindustriskog doba, što je dvostruko više od prosječnog globalnog rasta koji obuhvata i okeane, saopštio je danas Međudržavni panel o klimatskim promjenama /IPCC/.

U izvještaju ovog panela UN navodi se da naučnici upozoravaju da se svijet suočava sa visokim rizikom od suša, šumskih požara, topljenja permafrosta i nestabilnog sanbdijevanja hranom.

"Prema projekcijama, rizici će postati sve ozbiljniji sa rastom temperature", piše u izvještaju, prenijela je agencija DPA.

Poljoprivreda, šumarstvo i ostali vidovi iskorištavanja zemljišta trenutno imaju udio od 23 odsto u količini gasova koji dorpinose efektu staklene bašte koje emituje čovječanstvo, dodaju stručnjaci.

IPCC se zalaže za globalni zaokret prema većem konzumiranju biljne hrane, a manjem konzumiranju mesa, uz napomenu da bi to moglo da umanji emisije štetnih gasova i oslobodi zemljište za održivije vidove upotrebe.

Panel je pozvao da se ulože napori da se eliminišu gubici i otpad od jestive hrane, za koje se procjenjuje da doprinose sa osam odsto ukpunoj količini štetenih gasova koje emituje čovječanstvo.

IPCC, pored toga, navodi da lokalni farmeri, zajednice i domorodačke grupe treba da budu više uključeni u održivo upravljanje svojom zemljom, uključujući metode upotrebe organskih materija u povećanju koncentracije ugljenika u zemljištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije