Okolina

Regulatorno tijelo Britanije zabranjuje reklamu Lufthanze

Regulatorno tijelo Britanije zabranjuje reklamu Lufthanze
Foto: Pixnio | Regulatorno tijelo Britanije zabranjuje reklamu Lufthanze

LONDON - Britansko regulatorno tijelo za oglašavanje zabranilo je Lufthanzi korištenje reklama koje sugerišu da njemačka vazduhoplovna kompanija štiti planetu i pozvalo je da ne obmanjuje potrošače o uticaju vazdušnog putovanja na klimu.

Predmetni oglas, dio kampanje koju je prošlog ljeta sprovela Lufthanza, prikazuje prednji dio aviona u letu, gdje je donja polovina slika Zemlje iz svemira prekrivena sloganom "Povezivanje svijeta. Štiti svoju budućnost."

Uprava za standarde oglašavanja Ujedinjenog Kraljevstva (ASA) presudila je u srijedu da se oglas ubuduće ne može prikazivati u Ujedinjenom Kraljevstvu jer "trenutno ne postoje ekološke inicijative ili komercijalno održive tehnologije u vazduhoplovnoj industriji koje bi potkrijepile apsolutnu ekološku tvrdnju" da Lufthanza štiti budućnost svijeta.

U svojoj presudi, ASA je rekla da je rekla Lufthanzi "da osigura da temelj budućih ekoloških tvrdnji bude jasan i da ne ostavlja pogrešan utisak o uticaju uzrokovanom putovanjem vazduhoplovnom kompanijom".

Istu je reklamu prošle godine zabranio belgijski Žiri za etičke prakse u oglašavanju (JEP), iz sličnih razloga.

Potparolka Lufthanze rekla je u odgovoru e-poštom na pitanja da je dotični plakat dio veće kampanje "koja je pružila sveobuhvatne informacije o brojnim mjerama koje Lufthanza grupa preduzima u pitanjima zaštite okoline" kako bi prepolovila svoje neto emisije ugljika do 2030. i dostigla neto nulte emisije ugljika do 2050. godine, prenosi "Bloomberg".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije