Okolina

Rijeka Bliha ponovo dobila neprirodnu boju

Rijeka Bliha ponovo dobila neprirodnu boju
Foto: Nezavisne novine | Rijeka Bliha ponovo dobila neprirodnu boju

SANSKI MOST - Mještani sela koja gravitiraju uz rijeku Blihu, ponovo su danas upozorili na zamućenje ove rijeke, koja je dobila neprirodnu sivu boju, te su slučaj prijavili općinskoj inspekciji u Sanskom Mostu.

Ovaj događaj je izazvao uznemirenje javnosti, jer je u proteklim godinama u više navrata dolazilo do ovakvih slučajeva. 

Razlog tome je puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega rijeka dobija neprirodnu bijelu ili sivu boju, a u nekoliko navrata zbog toga je dolazilo i do pomora ribe. 

U svim dosadašnjim slučajevima utvrđeno je kako su razlog ovoj pojavi eksploatacioni radovi na iskopavanju mrkog uglja na površinskom kopu Zlauše, u blizini sela Fajtovci, tokom kojih dolazi do odlaganja jalovine u lokalne potoke koji se potom ulijevaju u rijeku Blihu. 

U Općinskoj inspekciji su nas informisali kako su u svim dosadašnjim slučajevima postupali u skladu sa zakonskim nadležnostima, te da su ovakve događaje prijavljivali nadležnoj federalnoj inspekciji. 

Inače, iskopavanja na pomenutom površinskom rudokopu obavlja firma "Lager" iz Posušja, a zbog ogromne potražnje za ugljom njegova proizvodnja je višestruko povećana. 

U pomenutom preduzeću su ranije izgradili separatore koji su trebali da spriječe ovu pojavu, a prema ranijim nalazima onečišćenje nije bilo hemijske prirode. 

Međutim, ekolozi ističu da se zbog taloženja krečnjaka na riječnom dnu mijenja korito rijeke, te da je time ugrožena riječna flora i fauna. 

Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi i poznati vodopad koji  predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima. 

Inače, u proteklim mjesecima su, zbog enormnog povećanja broja teretnih kamiona mještani ovdašnjih sela u više navrata protestvovali i tražili ograničenje saobraćaja zbog, kako navode, ugrožene sigurnosti.  

Posebno je ugrožen regionalni put R-405 kojim svakodnevno krstari više stotina teretnih kamiona natovarenih ugljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije