Okolina

SZO i svjetski doktori za jaču borbu sa klimatskim promjenama

SZO i svjetski doktori za jaču borbu sa klimatskim promjenama
Foto: Tumisu/Pixabay | SZO i svjetski doktori za jaču borbu sa klimatskim promjenama

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i oko tri četvrtine svjetskih zdravstvenih radnika pozvali su na globajnoj konferenciji COP26 vlade svijeta da pojačaju akcije u vezi sa kliomom, ističući da bi to moglo spasiti milione života godišnje.

U izvještaju zdravstvene organizacioje UN o klimatskim promjenama i zdravlju, poziva se na akcije u svakom sektoru, uključujući energetiku, transport i finansije, i naglašava se da su koristi za javno zdravlje ambicioznih klimatskih akcija daleko veće od troškova, piše Rojters.

"Sagorijevanje fosilnih goriva nas ubija. Klimatske promjene su najveća prijetnja zdravlju sa kojom se čovječanstvo suočava", saopštila je SZO.

SZO je ranije saopštila da je oko 13,7 miliona smrtnih slučajeva godišnje, ili oko 24,3 odsto od ukpnog broja u svijetu, posljedica ekoloških rizika, kao što su zagađenje vazduha i izloženost hemikalijama.

Nije jasno koliko je njih direktno povezano sa klimatskim promjenama, iako je Maria Neira iz SZO-a rekla da se oko 80 odsto smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha može spriječiti.

Klimatske promjene takođe izazivaju neke zarazne bolesti, poput groznice i malarije, uzrokujući smrt u nekim od najsiromašnijih regiona na svijetu, rekla je Diarmid Kambel Lendrum, šef jedinice SZO za klimatske promjene.

"O zdravlju ljudi se ne pregovara, idemo u dalje u pregovore o klimi, pregovaramo o mnogim stvarima, ali život jednog jedinog djeteta, bilo da je izgubljen zbog zagađenja vazduha ili promjene klime, nije nešto što bismo smjeli imati kao slučaj", rekao je on.

Objavljivanje izvještaja podudara se sa pismom koje je podržalo više od 400 zdravstvenih tijela koja predstavljaju više od 45 miliona medicinskog osoblja, ljekara i medicinskih radnika koji takođe pozivaju na akciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije