Okolina

Sahara guta sve veće prostore oko sebe

Sahara guta sve veće prostore oko sebe
Foto: N.N. | Sahara guta sve veće prostore oko sebe

Sahara je u prošlom vijeku toliko narasla, da je zabrinula ne samo naučnike, već i stanovike graničnih područja.

Sahara se u posljednjih nekoliko decenija povećala za više od 10 odsto.

Nova studija objavljena u magazinu "Klima" pokazala je da su za povećanje najveće pustinje na svijetu najvjerovatnije odgovorne klimatske promjene.

Analizom podataka prikupljanih od 1923. godine do danas, naučnici su istraživali uticaj niza faktora na količinu padavina u području Sahare, koja trenutno zauzima površinu veličine SAD.

Ovi podaci od velikog su značaja za živote stanovnika graničnog područja Sahare - Sahela, zone u Africi koja se nalazi između Sahare na sjeveru i plodnije regije Sudana na jugu.

I dok svetska populacija raste iz dana u dan, stanovnici rubnog dela Sahare ne mogu da priušte gubitak ni najmanjeg dijela rijetke plodne i obradive zemlje koja okružuje pustinju, piše Independent.

Ali, ono što naročito brine naučnike jeste činjenica da ova otkrića nisu isključivo vezana samo za područje pustinjske Sahare.

"Naše istraživanje vezano je za Saharu, ali vjerujemo da slično stanje vlada i u drugim pustinjama svijeta", rekao je profesor Sumant Nigam sa Univerziteta u Merilendu, jedan od autora studije.

Naučnici su otkrili da je na povećanje pustinje uticala kombinacija klimatskih promijena, kako prirodnih klimatskih ciklusa, tako i klimatskih promijena na koje su uticali ljudi.

"Vrući ljetnji mjeseci postaju sve topliji, a kišne sezone sve su kraće, i sa manje padavina. Ova pojava povezana je s povećanjem količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u atmosferi, i povećanjem količine zagađenja u vazduhu", rekao je doktor Ming Kaj, programski direktor američkog Nacionalnog naučnog fonda, koji je finansirao istraživanje.

"Ovi novi trendovi imaju razorno dejstvo na živote ljudi koji zavise od ekonomije zasnovane skoro isključivo na poljoprivredi", ističe Kaj.

"Prioritet ove studije bilo je dokumentovanje dugoročnih trendova padavina i temperature u Sahari, a sada ćemo dodatno istražiti ono što pokreće te trendove", kaže doktor Natali Tomas, jedan od učesnika istraživanja.

Tomas ističe da su tokom sličnih studija primijećene temperaturne promijene i u drugim dijelovima svijeta, uključujući SAD, gde su zime postale toplije, a ljeta ostala otprilike ista, s istom temperaturom i količinom padavina, prenosi Express.

"U Africi je obrnuta situacija. Zime su otprilike iste, ali su ljeta sve toplija, tako da zaključujemo da je uticaj klimatskih promena na Afriku mnogo veći", objasnila je.

Prema predviđanja UN, ako se uskoro ništa ne preduzme po tom pitanju, do 2025. godine Sahara će progutati dvije trećine poljoprivrednih površina Afrike, i odnijeti živote 235 miliona ljudi, a njihovoj smrti prethodiće ratovi i nasilje.

Površina koja je pre 10 hiljada godina bila zelena, danas je područje i izvor zagrejanog vazduha koji pokreće sve razornije uragane ka Sjevernoj i Srednjoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije