Okolina

Pratite nas na Google news

Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta

Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta
Foto: Nedžad Uglješa / Arhiva | Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta
N.N.

SARAJEVO - Prema mjerenjima stanice Air Visual, Sarajevo je i ovog jutra među deset najzagađenijih gradova svijeta.

Na vrhu liste nalazi se Delhi (Indija) čiji AQI iznosi 345, dok je Sarajevo na sedmom mjestu sa indeksom kvalitet vazduha 187.

Podsjetimo, juče ujutro Sarajevo je bilo čak drugo na listi odmah iza Delhija sa AQI višim od 300.

Cjelokupnu listu najzagađenijih gradova svijeta pogledajte OVDJE.

Zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha, Vlada Kantona Sarajevo je juče na vanrednoj sjednici proglasila epizodu "upozorenje" za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti za PM10 koje iznose 150 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta vazduha je nastavljen, tako da su prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan iznosile na Vijećnici 208 µg/m3, Otoci 192 µg/m3 i Ilijašu 174 µg/m3, prenosi "N1".

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu, u narednih 48 sati, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uslovi za proglašenje navedene epizode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije