Okolina

Srbija među prvima u regionu usvojila Zakon o klimatskim promjenama

Srbija među prvima u regionu usvojila Zakon o klimatskim promjenama
Foto: Image by Tumisu from Pixabay | Srbija među prvima u regionu usvojila Zakon o klimatskim promjenama

Srbija je među prvim zemljama zapadnog Balkana donijela Zakon o klimatskim promjenama, koji je usvojen u parlamentu kao prvi korak u odlučnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović je istakla da je ovaj zakon osnov za uspostavljanje sistema za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se pozitivno odraziti na zdravlje građana i privredni razvoj.

Ona je navela da su klimatske promjene globalni problem koji sve ujedinjuje, i zato usvajanjem ovog krovnog akta, Srbija nastavlja da daje svoj doprinos globalnoj borbi i ujedno potvrđuje odgovornost prema građanima, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

"Kada je reč o klimatskim promenama, Srbija je pokazala da odlučno korača ka EU. Jedan od prioriteta Zelenog dogovora je usvajanje Evropskog klimatskog zakona, a Evropska komisija je usvojila predlog ovog akta. Usvajanjem zakona Srbija potvrđuje da je na evropskom putu", istakla je Vujovićeva.

Vujovićeva je navela da će među pozitivnim efektima ovog zakona biti veća otpornost društva na neželjene efekte klimatskih promjena, a posebno sektora poput zdravstva, vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

Ona kaže da će primjena Zakona pozitivno uticati i na privredni rast i razvoj i dodatno će Srbiju približiti standardima i zahtjevima evropskog tržišta, kao i članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije