Okolina

Srbija planira do 2030. smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 10 odsto

Srbija planira do 2030. smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 10 odsto
Foto: Pixabay | Srbija planira do 2030. smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 10 odsto

Srbija planira da emisija ugljen-dioksida u atmosferi iznad njene teritorije do 2030. godine bude smanjena za gotovo deset odsto u odnosu na baznu 1990. godinu, poručio je danas predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je u Novom Sadu otvorio Konferenciju o održivom razvoju.

Mirović je, otvarajući konferenciju, rekao da se intenzivno traže odgovori na izazove klimatskih promjena, prije svega u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno vjetra i sunca.

"Pokrajinska vlada je sredinom ove godine dala dozvolu za gradnju još jednog vetroparka, ukupne snage od 100 megavata", rekao je Mirović i podsjetio da je u Srbiji podignuto osam vjetroparkova ukupne snage 398 megavata, od čega se sedam nalazi u Vojvodini.

Prema Mirovićevim riječima, Razvojni fond Vojvodine prvi je u regionu pokrenuo inicijativu za proces akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda, koji radi pod okriljem Okvirne konvencije UN.

"To je izuzetno važna vest jer se akreditacijom kod Fonda otvaraju mogućnosti da kroz projekte obezbedimo i deo bespovratnih sredstava i usmeravamo ih u investicije održivog razvoja", konstatovao je Mirović.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović istakao je značaj saradnje sa Zelenim klimatskim fondom.

"Postoji procena koja pokazuje da su u poslednjih 20 godina materijalne štete izazvane elementarnim nepogodama bile veće od sedam milijardi evra", rekao je Mahmutović.

Nikola Bartolini iz Delegacije EU u Srbiji naveo je na Konferenciji da klimatske promjene donose brojne izazove na kojima moraju raditi zajedno, počev od vlade, javnog sektora, privrede, kao i civilnog društva.

Na konferenciji se video-porukom obratio zamjenik izvršnog direktora Zelenog klimatskog fonda Havier Manzanares, koji je poručio da regionalna saradnja ima veoma značajnu ulogu u procesu oporavka zelene ekonomije.

Razvojni fond Vojvodine je organizator ove konferencije, čiji je cilj upravljanje korporativnim strategijama za klimatske promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije