Okolina

Pratite nas na Google news

Šta bi se dogodilo kada bismo prestali jesti meso

Šta bi se dogodilo kada bismo prestali jesti meso
Foto: Screenshot / Youtube | Šta bi se dogodilo kada bismo prestali jesti meso
N.N.

Čak i ako niste zagrižen vegetarijanac ili vegan, vjerovatno ste svjesni da je mesna industrija daleko od nečega što bismo smatrali idealnim.

I možete zažmiriti na hiljade videa koje vaši "vege-prijatelji" dijele na svojim profilima, ali činjenica jeste da se proizvodnja mesa negativno odražava na okolinu i da ono što unosite u sebe nije nužno najkvalitetnija hrana u ponudi.

Stoga vas ne bi trebalo pretjerano šokirati kada pročitate da sve više mladih u svijetu polako prelazi na vegetarijansku ili vegansku prehranu, a čak i sve veći broj starijih polagano shvata da se osjećaju bolje ako konzumiraju manje mesa. Ukratko, konzumacija mesa osjetno pada iz godine u godinu u svim razvijenim zemljama.

Sve ovo pred nas stavlja pitanje šta bi se dogodilo kada bi apsolutno svi prestali jesti meso.

Odgovor na to pitanje pokušala je dati ekipa Vicea koja je porazgovarala sa stručnjacima koji su razmislili o ovoj temi i pokušali dati najtačniji odgovor.

Da li bi farmeri ostali bez posla? Bismo li svi bili srećniji i zdraviji ili bi prestanak konzumiranja izazvao određene probleme o kojima nismo ni razmišljali?

Uticaj na ekonomiju i stočarstvo (Timothy Land, profesor na Gradskom univerzitetu u Londonu)

"Odgovor na pitanje bismo li mogli održati mesnu industriju bez životinja je velika debata u mom svijetu. Možemo li zamisliti poljoprivredu bez životinja? Možemo li zamisliti da nastavimo s ovim što radimo i da to učinimo još brutalnijim? Životinje, krave i ovce, veliki su uzroci stakleničkih gasova i koristimo mnogo 'skrivene' zemlje za njih. Amazonska prašuma nestaje kako bismo mogli uzgajati soju kojom hranimo životinje u Evropi koje jedemo. Uzgajamo mnogo žitarica u Britaniji i Evropi i time hranimo životinje. Životinje su nekada bile dio ciklusa plodnosti, rotacije u uzgoju, ali pretvorili smo ih u naše suparnike, ne samo u smislu korištenja zemlje, već i kao velike korisnike tla, resursa i hrane. Moramo dramatično smanjiti korištenje životinja u Britaniji."

Land tvrdi da bi se tako drastične promjene drastično odrazile i na poljoprivrednike koji bi trebalo da razviju nove vještine i to bi transformisalo agrikulturu svake zemlje.

"Političari su uplašeni, ali moraju se suočiti s ovim problemom. Sistem prehrane prisilno će se mijenjati klimatskim promjena, nestašicom vode, populacijskim promjenama. Imamo sistem koji je baziran na tome da je narod sit zahvaljujući izuzetno intenzivnim agrikulturalnim metodama. Znamo da se to mora promijeniti." 

Što se perioda transformacije tiče, on bi trajao najmanje 30 godina, ali industrija neće biti u stanju to samostalno riješi, već će biti potrenbna i promjena potrošačke kulture.

"Konzumiranje mesa čini veliki dio doprinosa stakleničkim gasovim, a kada bi svi prestali jesti meso, emisija gasova povezanih s hranom smanjila bi se za 35 odsto.

Najveći su problem stoka. Krave žvaću travu i probavljaju je u želucima bez kiseonika, što stvara metan. Isto tako, način na koji đubrimo pašnjake izaziva emisiju gasova. Transport hrane takođe doprinosi emisiji, ali to je relativno mali dio.

Prestanak jedenja mesa je najbolji način da nešto stvarno promijenimo. Kada bismo svi postali vegani, to bi predstavljalo veliki razliku jer vegetarijanci jedu sir koji je povezan s mliječnom industrijom i kravama. Kada biste eliminisali sireve i meso, dodatno biste smanjili emisiju.

Nažalost, neke zaista velike zemlje meso smatraju statusnim simbolom i konzumacija mesa drastično raste. Sve što možemo učiniti da pomognemo je dobra stvar."

"Ne postoji povezanost između bijelog mesa i raka i kardiovaskularnih bolesti. Problem je u crvenom mesu. U posljednjih desetak godina bilježimo pad unosa željeza i to je povezano sa smanjenim unosom crvenog mesa koje je najbolji izvor željeza. Na kratke staze to vjerovatno nije problem, ali morate se zapitati šta se događa na duže vrijeme.

Tu je i pitanje cinka i vitamina B12 koje bi trebalo da nadomjestimo dodacima, ali sa druge strane, crveno meso povećava opasnost od raka crijeva. Prerađeno meso je najopasnije, čak je i veća opasnost nego u slučaju crvenog mesa.

Stoga pretpostavljam da bi bez mesa ljudi bili zdraviji jer rak crijeva je najučestaliji rak kod oba spola. Dakle, morali bismo pripaziti na smanjenje unosa prerađenog mesa, kao što su slanina, kobasice, salame, hot dogovi, mesni obroci i tako dalje. Što se bijelog i crvenog mesa tiče, nisam toliko siguran. Vegetarijanci i vegani takođe imaju manji rizik od bolesti povezanih s pretilošću."

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije