Okolina

Šta se dešava sa džinovskom rupom u ozonskom omotaču?

Šta se dešava sa džinovskom rupom u ozonskom omotaču?
Foto: N.N. | Šta se dešava sa džinovskom rupom u ozonskom omotaču?
N.N.

Džinovska rupa u ozonskom omotaču Zemlj neće se u potpunosti oporaviti za još pola vijeka, ali naučnici NASA-e imaju dokaze da se ova rupe smanjuje.

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka naučnici su otkrili da sprejevi za kosu, rashladne stvari i druge hemikalije oslobađaju materije koje mogu da oštete i na kraju unište ozon.

Naime, hlorofluorougljenici (CFC) na kraju svog puta nailaze na molekule ozona, a sunčevo zračenje oslobađa hlorni gas iz CFC-a. Pod uticajem hlora molekuli ozona se raspadaju, a od njih ponovo nastaju obični molekuli kiseonika. Na taj način se uništava ozonski omotač.

Otvorena ozonska rupa izazvala je globalni alarm,a na kraju je 1987. godine svaka nacija na svijetu potpisala Montrealski protokol kojim se obavezala na smanjenje upotrebe freona za 50 odsto. Ovaj ugovor se smatra najuspješnijim sporazumom o zaštiti okoline u istoriji, a postoje i dokazi da su rezultati ovog ugovora veoma uspješni.

Koristeći satelitske podatke od 2005. do 2016. godine, naučnici NASA-e utvrdili su da se nivo hlora u ozonskom omotaču smanjuje za gotovo 1 odsto svake godine.

Ovo je prvi put da su naučnici bili u stanju da izmjere hemijski sastav unutar ozonske rupe i posmatraju smanjenje oštećenja ozonskog omotača. Ovo je dobra vijest za čovječanstvo, ali naučnici naglašavaju da je potrebno da prođu decenije da ozonska rupa u potpunosti nestane.

"Hlorofluorougljenici (CFC) mogu da žive od 50 do 100 godina i dugo se zadržavaju u atmosferi. Stoga, kada je riječ o ozonskoj rupi ona će se smanjivati do 2080. godine, a i tada će postojati mala rupa", rekla je En Daglas, naučnik i koautorka studije.

Rezultati su objavljeni 4. januara u naučnom časopisu Geophysical Research Letters.

Podsjećamo, Ozonska rupa je bila najveća 2000. godine kada je bila široka oko 30 miliona kvadratnih kilometara.

(b92)

Video

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije