Okolina

Pratite nas na Google news

Stručnjaci upozoravaju: Amazonska šuma postaće savana

Stručnjaci upozoravaju: Amazonska šuma postaće savana
Foto: Ilustracija | Stručnjaci upozoravaju: Amazonska šuma postaće savana
N.N.

Razmjere krčenja šuma brazilske Amazonske prašume toliko su velike da se sada smatra kako se uništi i više od veličine tri fudbalska igrališta tog područja na minutu, što znači da bismo uskoro mogli doći do te točke nakon koje se Amazonija više ne bi mogla oporaviti, javlja The Guardian.

Oštar porast sječe šuma, koji se dogodio u maju i junu ove godine, potvrđuje da je predsjednik Žair Bolsonaro dao zeleno svjetlo ilegalnom eksploatisanju zemljišta, sječi i spaljivanju okoliša.

Prema informacijama satelitskog Sistema Deter B, koji je počeo s radom 2015. godine, u julu se posjeklo 1.345 km2 brazilske Amazonske prašume, što je za trećinu više nego što je bilo posječeno u junu.

Mada je do kraja ovog mjeseca ostalo još samo nekoliko dana, pretpostavlja se da su razmjeri uništavanja Amazonije toliki da će ovo biti prvi mjesec, u zadnjih nekoliko godina, da je Brazil izgubio područje prašume veličine šireg područja Londona.

Stalno smanjenje prašumskog područja prijeti i globalnoj stabilizaciji klime. Naime, ako se nastavi ovim tempom, prašume bi se mogle pretvoriti u savanu pri čemu će se smanjiti sposobnost apsorpcije ugljika, što bi moglo ubrzati globalno zatopljenje.

U prvih sedam mjeseci svoje vlasti, Bolsonaro je dao snažnu podršku poljoprivrednim i rudarskim kompanijama i pritom umanjio nadležnost vladinih agencije odgovornih za zaštitu šuma i okoliša.

Tako je Agenciju za zaštitu okoliša stavio pod nadzor ministarstva poljoprivrede, na čijem je čelu vođa poljoprivrednog lobija.

Predsjednik i drugi ministri u više su navrata kritizirali Agenciju za nadzor šuma, Ibama, zbog izricanja novčanih kazni nezakonitim drvosječama, a vlada je poduzela korake kako bi oslabila zaštitu šumskih rezervata i autohtonih područja.

(index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije