Okolina

Studija: Drvećem protiv globalnog zagrijavanja

Studija: Drvećem protiv globalnog zagrijavanja
Foto: Pixabay | Studija: Drvećem protiv globalnog zagrijavanja

Ekstremne klimatske promjene mogu biti spriječene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promjenama - IPC C.

Istraživači kažu da na Zemlji ima dovoljno prostora da se zasadi šuma površine Sjedinjenih Američkih Država, kao i da bi ova šuma imala veliki pozitivan uticaj na klimatske promjene.

Sadnjom šume bi količina ugljen dioksida u atmosferi bila smanjena za 25 odsto.

To je, prema autorima studije, trenutno najefikasnije rješenje za klimatske promjene u svijetu, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Međutim, nekoliko istraživača je izrazilo rezerve i osporilo ideju da je sadnja drveća najbolje rješenje za klimatske promjene.

"Pošumljavanje je možda najefikasnije rješenje, ali je daleko od 'najboljeg rješenja za klimatske promene', pogotovo u odnosu na potpuno smanjenje emisije fosilnih goriva", smatra profesor Majls Alen sa Univerziteta Oksford.

Drugi nisu uvjereni da će drveće apsorbovati ogromnu količinu ugljen-dioksida.

Zbog mogućnosti da apsorbuje ugljen dioksid, drveće je važno oružje u borbi protiv sve viših temperatura.

Istraživači tvrde da ako svet želi da ograniči rast temperatura za jedan i po stepen do 2050. godine, neophodno je posaditi još milijardu hektara šuma.

Identifikovali su šest zemalja gdje treba zasaditi najviše drveća: Rusija (151 miliona hektara), SAD (103 miliona hektara), Kanada (78 milion hektara), Australija (58 milion hektara), Brazil (50 miliona hektara) i Kina (40 miliona hektara).

Ključno je i da se šume zaštite, da se traže druga rješenja za klimatske promjene i da se nastavi sa izbacivanjem fosilnih goriva iz upotrebe, zaključuje se u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije