Okolina

"Zdravstveni troškovi od zagađenja vazduha u BiH 3,1 milijarda evra"

"Zdravstveni troškovi od zagađenja vazduha u BiH 3,1 milijarda evra"
Foto: Tanjug/AP arhiva | Studija: Zdravstveni troškovi od zagađenja vazduha u BiH 3,1 milijarda €

Procenat smrtnosti kao posljedica unutrašnjeg zagađenja vazduha u BiH iznosio je 3,48 odsto u 2019. godini, a zdravstveni troškovi nastali kao rezultat zagađenosti iz termoelektrana u BiH iznose do 3,1 milijardu evra godišnje, navodi se u ekspertskoj studiji Grupe za ekologiju "Udahni zdravlje".

Ekspertska studija "Kvalitet unutrašnjeg vazduha" ukazuje da unutrašnji vazduh može biti do 10 puta zagađeniji od vanjskog, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Grupu "Udahni zdravlje" čine žene političari iz parlamentarnih stranaka u BiH, a danas je u Sarajevu predstavila djelovanje na javnoj diskusiji "Ekološka politika: Ključ u rukama političarki BiH" koju je organizovala Vestminster fondacija za demokratiju u okviru programa "Više od kvote", kojeg podržava Vlada Velike Britanije.

Članovi Grupe već izvjesno vrijeme rade na rješavanju različitih aspekata ekoloških problema u BiH, a kao jedan od rezultata rada razvijena je i ekspertska studija "Kvalitet unutrašnjeg vazduha".

Britanski ambasador Metju Fild istakao je da su klimatske promjene veliki globalni izazovi, da se njihov uticaj osjeti u domu, na zdravlju, kvalitetu života, javnih usluga, radnih mjesta i prilika.

Prema njegovim riječima, u BiH je evidentan primjer žena koje preuzimaju vodeće uloge u aktivnostima o pitanju promjene klime, u svojim zajednicama, u parlamentu, na visokim pozicijama.

"Želimo uraditi i više, te njihova viđenja i stručnost odvesti u samu srž borbe o pitanjima ekologije u BiH, poput zagađenja vazduha, obnovljive energije, održivog javnog prevoza, zelenog turizma i zaštite rijeka", istakao je Fild.

Kao neka od mogućih rješenja za unapređenje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, ova gupa je navela planiranje razvoja gradova u skladu sa prirodom, gradnju sa prirodnim materijalima koji ne zagađuju okolinu, te planiranje lokacije škola i vrtića izvan industrijskih zona i što dalje od izvora zagađenja.

One su preporučile korištenje prirodnih materijala u uređenju enterijera škola i vrtića, obavezu ugradnje sistema rekuperacija vazduha u školama i vrtićima, te upotrebu netoksičnih sredstava kod održavanja i čišćenja prostorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije