Okolina

Švajcarac donira milijardu dolara za očuvanje prirode

Švajcarac donira milijardu dolara za očuvanje prirode
Foto: Oceana - The Wyss Foundation and Oceana (Wiki Commons) | Švajcarac donira milijardu dolara za očuvanje prirode

Švajcarski milijarder obećao je donirati milijardu dolara u sljedećih deset godina kako bi pomogao u očuvanju okoline.

Filantrop Hansjörg Wyss, izvršni direktor Zaklade Wyss, objavio je hrabre planove u oktobru prošle godine.

Fondacija se nada da će pomoći u zaštiti zemljišta i okeana podržavajući rad na očuvanju koji se provodi širom svijeta, kao i podizanje svijesti o ekološkim pitanjima i finansiranje brojnih naučnih projekata.

Kako piše New York Times, Wyss je kazao kako vjeruje da je "moguće ostvariti" očuvanje 30 posto Zemlje do 2030. godine, dodajući da zemlja i mora mogu biti najbolje zaštićeni kada se pretvore u "javne nacionalne parkove, skloništa za divlje životinje i morske rezervate".

Fondacija se nada da će pružiti podršku lokalnim radovima na očuvanju prirode.

Greg Zimmerman, direktor komunikacija u Wyss kampanji za prirodu, izjavio je za Business Insider: "Ono što smo otkrili tokom godina je da ako program očuvanja ne vode ljudi koji žive u tim zajednicama onda ćete imati politički problem, odnosno imaćete problem da ta mjesta ne budu trajno zaštićena.

Zs New York Times, Wyss kaže: "Svako od nas - građani, filantropi, poslovni i vladini službenici - trebao bi biti uznemiren ogromnim jazom između toga kako je malo našeg prirodnog svijeta trenutno zaštićeno i koliko treba štititi. To je praznina koju moramo hitno suziti, prije nego što ljudski faktor ne uništi preostali život na zemlji."

Planira donirati novac u iznosu od milijardu dolara u idućem desetljeću.

U saopštenju u kojem se najavljuju dugoročni planovi za gotovinsko finansiranje navodi se kako će se fondacija usredotočiti na "stvaranje i širenje zaštićenih područja, poticanje međunarodne zajednice na uspostavu ambicioznijih ciljeva za zaštićena područja, ulaganje u nauku i poticanje aktivnosti očuvanja i novih ulaganja širom svijeta.

Tokom proteklih 20 godina, Wyss fondacija je donirala više od 450 miliona dolara za očuvanje staništa divljih životinja širom svijeta. Kroz naporan rad Wyssa i fondacije zaštićeno je gotovo 40 miliona hektara zemlje i vode, izvještava Live Kindly.

Više o radu koji fondacija obavlja možete vidjeti na službenim stranicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije