Okolina

Švajcarska obezbijedila osam miliona KM za zaštitu okoline u Gradišci

Švajcarska obezbijedila osam miliona KM za zaštitu okoline u Gradišci
Foto: Ilustracija | Švajcarska obezbijedila osam miliona KM za zaštitu okoline u Gradišci

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i ambasadorka Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grantu, u vrijednosti oko osam miliona KM, za projekat zaštite okoline.

Riječ je o projektu "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci" te je predviđeno da se aktivnostima u okviru projekta nastavi doprinositi zaštiti okoline u tom gradu i unapređenju života stanovništva te regije.

Ovaj grant, koji je zapravo "dar švajcarskih poreznih obveznika stanovnicima u Gradišci i ostalim stanovnicima uz Savu nizvodno od Gradiške", osiguran je za projekat za koji je prethodno Vlada Njemačke osigurala 10,2 miliona evra.

Ministar Bevanda podvukao je važnost ovakvih sporazuma imajući u vidu činjenicu da se oni direktno tiču unapređenja života građana i lokalnih zajednica zbog čega je izrazio nadu da će se radovi završiti u predviđenim rokovima.

Ambasadorka Švajcarske Andrea Rauber Sakser kazala je da ovaj projekt pokazuje koliko se toga može uraditi ukoliko lokalnu zajednicu vode predani političari, pojasnivši da se tim grantom dopunjuju sredstva koje je njemačka vlada izdvojila za isti projekat.

"Sredstva izdvojena za taj projekat zapravo su poklon i za Planetu što je i bila jedna od motivacija da pomognemo prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda jer želimo doprinijeti osiguranju čiste Planete za sve", dodala je Rauber Sakser.

Napomenula je na doprinos Švajcarske u osiguranju čistih rijeka u BiH, te pozvala sve stanovnike BiH da brinu o prirodnim ljepotama, jer mnogo toga svaki pojedinac može uraditi u zaštiti prirode ili borbi protiv zagađenja i doprinijeti manjoj količini otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije