Okolina

Švedska izdvaja četiri miliona evra za poboljšanje kvaliteta vazduha u BiH

Švedska izdvaja četiri miliona evra za poboljšanje kvaliteta vazduha u BiH
Foto: N.N. | Švedska izdvaja četiri miliona evra za poboljšanje kvaliteta vazduha u BiH

SARAJEVO - Vlada Švedska izdvojila je oko četiri miliona evra za projekte koji se odnosi na kvalitet vazduha u BiH u naredne četiri godine i u tom periodu će stručnjaci ove zemlje za zaštitu životne sredine prenijeti institucijama u BiH sva potrebna znanja i iskustva, saopšteno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Povodom 5. juna - Svjetskog dana zaštite životne sredine, Ambasada poziva građane i vlasti u BiH da preduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Iz Ambasade Švedske podsjećaju da je kvalitet vazduha u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda bio više nego zabrinjavajući, te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je da je izuzetno važno da se ne prestane govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana kako se ta statistika ne bi ponovila.

"Sada je, zapravo, najbolje vrijeme da se preduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost vazduha. Životne sredina je u fokusu politike Švedske u BiH i mi podržavamo njene vlasti, ali i građane, u njihovim naporima da riješe problem kvaliteta vazduha", istakao je Hagelberg.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna, na dankada je održana Konferencija UN u Stokholmu 1972. godine, posvećena životnoj sredini, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine UN.

Ove godine fokus je stavljen na kvalitet vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije