Okolina

Tajanstveno jezero ispod površine mora ubija gotovo svako živo biće

Tajanstveno jezero ispod površine mora ubija gotovo svako živo biće
Foto: PrintscreenYoutube | Tajanstveno jezero ispod površine mora ubija gotovo svako živo biće

U Meksičkom zalivu, nedaleko od obale Nju Orleansa, kilometar duboko ispod površine mora, nalazi se tajanstveno jezero koje je prozvano i "jacuzzijem očaja" jer ubija gotovo svako živo biće koje ima nesreću zaroniti u njega, piše L.A. Times.

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode, a sadrži visoku koncentraciju metana i vodonikovog sulfida zbog čega se ne miješa s morskom vodom koja ga okružuje.

Takva koncentracija elemenata smrtonosna je za ljude i životinje, a u takvim uslovima a mogu preživjeti jedino bakterije, škampi i crvi.

"Ovo je jedna od najnevjerovatnijih stvari koje smo pronašli u morskim dubinama. Na dnu okeana vidite jezero i rijeku koja teče. Dobijete osjećaj da ste u nekom drugom svijetu", ispričao je Erik Kordes, profesor biologije na univerzitetu Temple koji je otkrio jezero.

Obim jezera iznosi tridesetak metara, a duboko je tri i po metra. Podvodni greben okružen rakovima koji su u jezero zalutali u potrazi za hranom i golemim dagnjama na čijim škrgama žive simbiotske bakterije koje se hrane metanom i vodonikovim sulfidom.

Tim istraživača predvođen Kordesom ponio je uzorke živih bića koja su se prilagodila životu u uslovima s toliko visokom koncentracijom soli i vrlo malim količinama kiseonika.

"Bića koja su se prilagodila tako ekstremnim uvjetima na zemlji mogla bi biti slična bićima koja ćemo možda otkriti na drugim planetama", objasnio je on. 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije