Okolina

Talasasta mrlja od 130 kvadratnih kilometara istočno od Los Anđelesa

Talasasta mrlja od 130 kvadratnih kilometara istočno od Los Anđelesa
Foto: N.N. | Talasasta mrlja od 130 kvadratnih kilometara istočno od Los Anđelesa

​Velika populacija bubamara proširila se planinskim područjem, a rastuće temperature izazvale su njihov masovni pokret.

Roj u potrazi za hranom na radaru se prikazao kao mrlja površine 130 kvadratnih kilometara u blizini grada Hesperije, stotinak kilometara istočno od Los Anđelesa, objavio je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZ) Adam Roser.

Nakon što je stručnjak na terenu u gradu Rajtvudu potvrdio da se radi o bubamarama, kancelarija DHZ-a u San Dijegu u utorak je objavila video-isječak radarskog zapisa na Twitteru, na kojem se vidi valovita masa koju čine bubamare u potrazi za glavnom hranom — vašima, prenosi hrvatski portal "Ekspres".

Objava je izazvala niz komentara poput "bolje nego najezda skakavaca" ili "sredite te vaši!".

"Mislim da je to super način na koji možemo različite ljude zainteresovati za nauku", kaže Roser.

Bubamare se smatraju korisnim u vrtovima jer jedu vaši i druge gamadi na cvijeću i voću.

"Bubamare su toliko male da bi osoba koja stoji ispod njihovog roja vidjela tek tačkice na nebu ili iz daljine, pa čak ne bi vidjela ništa", kaže Ring Karde, profesor sa Univerziteta Kalifornija u Riversajdu.

Šta izaziva formiranje roja?

"Jedno moguće objašnjenje jeste da se velika populacija bubamara proširila planinskim područjem i da su rastuće temperature izazvale njihov masovni pokret", objašnjava Karde.

"To je nešto kasnije nego što sam očekivao da će krenuti" kaže Karde i dodaje:

Kada se vinu u nebo, bubamare se oslanjaju na vjetar da ih odnese u doline gdje mogu naći obilje vaši. Širenjem uz pomoć vetra, bubamare na kraju završe u pustinji i uginu.

Njihove migracije u kasno proljeće slijede nakon zimskog mirovanja u kalifornijskim planinama, gdje se okupljaju u tako guste grupe da ih možete skupljati lopatama, a one pokušavaju tako da ostanu žive pod snježnim pokrivačem.

Velika vlaga i mnogo kiše ove su godine vjerovatno pomogle da veliki broj bubamara preživi zimu, što bi moglo da objasni veliki roj. Državna hidrometeorološka služba svojim radarima redovno bileži jata ptica, slijepih miševa i insekata u drugim dijelovima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije