Okolina

Temperature okeana dostigle nivo vruće kade

Temperature okeana dostigle nivo vruće kade
Foto: Tanjug/AP | Temperature okeana dostigle su nivo vruće kade

Površinska temperatura okeana oko Florida Kejsa ove je sedmice je porasla na 38.44 Celzisevih stepeni, odnosno dosegla je nivo vruće kade, dok bi normalne temperature vode za to područje u ovo doba godine trebale biti između 23 i 31 stepen, objavila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih uslova - kako na kopnu tako i u okeanima - simptomatični su za globalne klimatske promjene koje pokreću ljudi. Nema detaljnih evidencija o promjenama površinske temperature okeana, ali studija iz 2020. navodi da je najviša do tada zabilježena temperatura bila u Persijskom zalivu i iznosila 37.61 Celzijusev stepen.

Južna obala Floride bori se s ekstremnim toplotnim talasom koji prijeti morskom životu i okeanskim ekosistemima.

"Nismo očekivali da će do zagrijavanja doći tako rano u godini i da će biti tako ekstremno. Izgleda da se radi o presedanu", rekao je prošle sedmice za CNN Derek Manzelo iz NOAA..

Toplotni talasi sve više pogađaju svjetske okeane, uništavajući alge, morsku travu, koralje i ostale ekosustave poput golemog šumskog požara koji se zbiva u moru.

Istraživanje iz 2019. je pokazalo da se posljednjih godina utrostručio broj dana s toplotnim valovima u okeanima.

Stručnjaci navode da je takozvana toplotna kupola 2021. ubila više od milijardu morskih životinja duž kanadskog dijela Tihog okeana. Kapetan ribarskog broda Dustin Hansel, koji ribari u Kej Largu, juče je kazao da je ulov zadnjih pet godina sve lošiji i lošiji te da na tom području primjećuje sve više uginulih riba.

"Što se tiče voda u zalivu, svih voda u blizini obale, jako su vruće. Veoma je vruće", rekao je Hansel, a prenosi The Guardian.

"Ovo može biti smrtonosno"

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti okeanske ekosisteme te uticati na ljudske zalihe hrane i sredstva za život.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda. Visoke temperature oko otočja Florida Kejs takođe ugrožavaju koraljske grebene.

Naučnici su primijetili izbjeljivanje, pa čak i ugibanje nekih od najotpornijih koralja Keysa, rekao je Jan Enočs, voditelj programa za koralje pri NOAA-i.

"Nervozan sam zbog toga koliko se rano ovo događa", kazao je.

Za sada nije poznato hoće li se temperature zabilježene na Floridi smatrati svjetskim rekordom jer se radi o plitkom području s puno morske trave na koje mogu uticati visoke temperature tla u obližnjem nacionalnom parku Everglades, rekao je tropski meteorolog Brajan Meknold sa Univerzita Majami, prenosi Index.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije