Okolina

Toplotne pumpe štedljiv i efikasan način grijanja

Toplotne pumpe štedljiv i efikasan način grijanja
Foto: N.N. | Toplotne pumpe štedljiv i efikasan način grijanja

Sve više građana BiH interesuje se za toplotne pumpe. EU narednih godina planira da investira stotine milijardi evra u ovaj sve efikasniji način grijanja i hlađenja. I građani BiH će narednih godina imati sve više mogućnosti da preko evropskih fondova i subvencija vlasti u BiH ugrade toplotne pumpe.

Prema podacima Eurostata, oko 50 odsto ukupne energije koja se troši u EU koristi se za grijanje i hlađenje, a više od 70 odsto još uvijek dolazi iz fosilnih goriva. U stambenom sektoru, oko 80 odsto krajnje potrošnje energije koristi se za grijanje prostora i vode.

Toplotne pumpe su zrela tehnologija koja je energetski efikasnija od kotlova. Omogućavaju veće korištenje obnovljivih izvora energije i energije iz okoline. U zgradama se toplotne pumpe koriste za grijanje prostora i vode, a u nekim slučajevima i za hlađenje. Umjesto da proizvode toplinu, one poboljšavaju ambijentalnu energiju ili geotermalnu energiju. Ciklus hlađenja je u većini slučajeva ciklus kompresije gasova koji troši električnu energiju, ali postoje i ciklusi koji se pokreću toplinom.

Izvještaj koji je 2022. objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će toplotne pumpe smanjiti potražnju za gasom u Evropi za grijanje zgrada za najmanje 21 milijardu kubnih metara 2030. godine.

U skladu sa ciljevima postavljenim u Evropskom zelenom dogovoru, plan RePowerEU poziva na početne investicije u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Ovo ima za cilj smanjenje uvoza fosilnih goriva i udvostručenje trenutne stope upotrebe toplotnih pumpi u zgradama. Takođe podstiče na bržu implementaciju velikih toplotnih pumpi za centralno grijanje i hlađenje. Cilj je instalirati najmanje deset miliona dodatnih toplotnih pumpi do 2027. godine.

Ako vas zanima šta su toplotne pumpe i kako funkcionišu, pogledajte u videu.

 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije