Okolina

Toplotni udar odledio Antarktik, ugroženi i pingvini

Toplotni udar odledio Antarktik, ugroženi i pingvini
Foto: NASA | Toplotni udar odledio Antarktik, ugroženi i pingvini

Devetodnevni toplotni talas otopio je više od 20 odsto snijega na ostrvu Igl pošto su na kontinentu zabilježene najveće temperature ikada.

Nove fotografije koje je objavila NASA pokazuju prave razmjere ove klimatske katastrofe - rekordne temperature otopile su led, ostavljajući za sobom otkrivene površine zemlje ili bare na ostrvu.

Od 5. do 13 februara, Antarktik je pogodio toplotni talas koji je postavio novi rekord - a zabilježena je i temperatura od 18,3 stepena Celzijusa. Taj temperaturni rekord zabilježen je 6. februara, a za nekoliko dana otopljeno je više od 10 cm snega.

Santa leda veličine Atlante otkinula se od glečera a naučnike brine i dramatičan pad u kolonijama antarktičkih pingvina.

"Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo stvaraju na Antarktiku. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarktiku", kaže stručnjak Mauri Pelto.

Velika količina vode s Antarktičkog poluostrva slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju nivoa mora, prenosi News.com.au.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije