Okolina

Tragovi mikroplastike pronađeni u svakom uzorku tokom Okeanske trke

Tragovi mikroplastike pronađeni u svakom uzorku tokom Okeanske trke
Foto: Pexels/Ilustracija | Tragovi mikroplastike pronađeni u svakom uzorku tokom Okeanske trke

U okviru Okeanske trke, koja putuje kroz neke od najudaljenijih lokacija na svijetu, pronađeni su tragovi mikroplastike u svakom uzorku.

Na nekim lokacijama pronađeno je do 1.884 mikroplastičnih čestica po kubnom metru morske vode, što je i do 18 puta više nego u nalazima objavljenim nakon prethodne Okeanske trke koja je završena 2018. godine, prenosi Gardijan.

"Zaista je zabrinjavajuće što nalazimo mikroplastiku u svakom uzorku, od obalnih područja do najudaljenijih regiona okeana", rekla je Viktorija Fulfer sa Univerziteta Roud Ajlend.

Ona je dodala da su ove godine zabilježena mnogo veća koncentracija mikroplastike, kao i da to može da bude znak povećanog zagađenja, ali da može da bude povezano i sa preciznijom metodologijom analiziranja kvaliteta vode.

Najveće koncentracije mikroplastike pronađene su u blizini obala i urbanih sredina, kao što su očitavanja od 816 do 1.712 čestica po kubnom metru kod obale Južne Afrike.

U blizini najudaljenije tačke na svijetu Point Nemo zabilježeno je 320 mikroplastičnih čestica po kupnom metru, dok je 2018. godine takvih čestica bilo između devet i 41.

Najzastupljeniji je polietilen koji se koristi za pakovanja za jednokratnu upotrebu, plastične kese i flaše.

Istraživanje mikroplastike je dio naučnog programa koji se sprovodi tokom Okeanske trke duge 62.000 kilometara tokom koje mornari prikupljaju podatke o temperaturi mora, ugljen-dioksidu, kiseoniku i elementima koji se nalaze u tragovima na lokacijama do kojih naučnoistraživački brodovi rijetko mogu da stignu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije