Okolina

Treći toplotni talas u Francuskoj: "Istorijska situacija"

Treći toplotni talas u Francuskoj: "Istorijska situacija"
Foto: Tanjug/AP | Treći toplotni talas u Francuskoj: "Istorijska situacija"

PARIZ - Premijerka Francuske Elizabet Born upozorila je danas da se ta država suočava sa najvećom sušom ikada zabilježenom u zemlji i najavila aktiviranje vladinih kriznih timova.

Born je rekla da mnoga područja u Francuskoj prolaze kroz "istorijsku situaciju", jer zemlja trpi treći toplotni talas ovog ljeta, prenosi AP.

"Izuzetna suša koju trenutno doživljavamo oduzima vodu mnogim opštinama i predstavlja tragediju za naše poljoprivrednike, ekosisteme i biodiverzitet", istakla je ona.

Vremenske prognoze najavljuju da bi vrućina, koja povećava isparavanje i potrebe za vodom, mogla da potraje narednih 15 dana, što bi stanje učinilo još komplikovanijom, ističe se u saopštenju.

AP objašnjava da bi vladina krizna jedinica bila zadužena za praćenje situacije u najteže pogođenim područjima i koordiniraće mjere poput dovođenja vode za piće na neka mjesta. Stoga će biti praćen uticaj suše na francusku proizvodnju energije, transportnu infrastrukturu i poljoprivredu.

Ističe se da bi suša mogla da natjera francuskog energetskog giganta EDF da smanji proizvodnju energije u nuklearnim elektranama koje koriste riječnu vodu za hlađenje reaktora.

Dodaje se da Francuska sada ima 62 regiona sa ograničenjima upotrebe vode zbog nedostatka kiše.

Ministar za ekološku tranziciju Kristof Becu rekao je tokom posjete jugoistočnoj Francuskoj da više od 100 opština nije u stanju da snabdijeva vodom za piće preko česmi i da je potrebno da se snabdijeva kamionom.

"Što je situacija gora, to više stavljamo vodu za piće kao prioritet u odnosu na druge potrebe", naveo je on.

AP prenosi da je jul u Francuskoj obilježio rekordan deficit padavina, sa samo 9,7 milimetara kiše prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji Meteo Frans, što je 84 odsto manje u odnosu na prosječne cifre za isti mjesec u posljednje tri decenije.

Meteo Frans saopštio je i da je jul 2022. godine bio drugi najsušniji mjesec od početka mjerenja 1958-1959.

Poljoprivrednici širom zemlje prijavljuju veće poteškoće u ishrani stoke zbog nedostatka svježe trave i primjećuju pad prinosa, naročito na poljima koja se ne navodnjavaju i kod usijeva za koje je potrebno mnogo vode poput kukuruza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije