Okolina

Pratite nas na Google news

Tunberg poručila liderima EU: Klimatske promjene su hitan slučaj

Tunberg poručila liderima EU: Klimatske promjene su hitan slučaj
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tunberg poručila liderima EU: Klimatske promjene su hitan slučaj
Tanjug

Švedska aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena Greta Tunberg danas je uputila apel liderima Evropske unije da po tom pitanju hitno preduzmu neophodne mere, i istakla da su ljudi u čijim rukama se nalazi vlast praktično odustali od mogućnosti da generacijama koje dolaze pruže pristojnu budućnost.

U otvorenom pismu, koje su osim nje potpisale hiljade ljudi, među kojima su klimatolozi, ekonomisti, glumci i drugi aktivisti, 17-godišnja Tunbergova je pozvala zemlje EU da pitanjima klimatskih promjena i ekološkog sloma počnu da pristupaju kao "hitnom slučaju".

Kako navodi Rojters, pismo je objavljeno uoči sutrašnjeg samita Evropskog savjeta, na kojem će članice EU pokušati da postignu sporazum o novom budžetu Unije i finansijskom paketu za oporavak od ekonomskog šoka izazvanog pandemijom korona virusa.

Među iznetim zahtjevima su momentalno obustavljanje svih investicija u istraživanje nalazišta fosilnih goriva i njihovu eksploataciju, kao i brzo ukidanje svih subvencija za industriju fosilnih goriva.

Potpisnici se takođe zalažu za uvođenje godišnjih limita za emisiju gasova sa efektom staklene bašte da bi se, koliko god je to moguće, poboljšali izgledi za ispunjavanje cilja klimatskog sporazuma postignutog 2015. godine u Parizu, kojim je predviđeno da se globalni godišnji porast temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzijusovih.

U pismu se takođe poziva na to da klimatska politika bude osmišljena tako da zaštiti radnike i najranjivije dijelove stanovništva, odnosno smanji ekonomsku, rasnu i rodnu nejednakost, a učesnici inicijative zahtijevaju i preduzimanje koraka sa ciljem očuvanja i zaštite demokratije, navodi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije