Okolina

Turska postala destinacija za smeće iz EU

Turska postala destinacija za smeće iz EU
Foto: Flickr | Turska postala destinacija za smeće iz EU
Nezavisne novine

NJUJORK - Opasnio postupci recikliranja evropskog plastičnog otpada u Turskoj nanose štetu zdravlju mnogih ljudi, uključujući i djecu, te degradiraju okolinu, upozorisu iz organizacije Ljudska prava (HRW).

Najbogatije evropske zemlje šalju svoje smeće u Tursku izlažući neke od najranjivijih zajednica u Turskoj, uključujući djecu, izbjeglice i migrante, ozbiljnim ekološkim i zdravstvenim rizicima, prema izvještaju HRW-a na 88 stranica objavljenom u srijedu.

Zagađivači vazduha i toksini koji se oslobađaju tokom recikliranja utiču na radnike i ljude koji žive u blizini postrojenja za recikliranje, ističe HRW dodajući da "neučinkovite" mjere turske vlade dodatno povećavaju problem.

Na Tursku otpada gotovo polovina izvoza plastičnog otpada EU u 2020. i 2021. godini.

Izvještaj je izrađen na temelju intervjua s više do 60 ljudi u velikim turskim gradovima poput Istanbula i Adane. Tursko ministarstvo okoline nije bilo dostupno za komentar, navodi "Dpa". Nakon što je Kina zabranila uvoz plastičnog otpada 2018., Turska je postala primarno odredište za plastični otpad EU.

Turska je 2020. primila otprilike 450.000 tona otpada iz EU, rekla je stručnjakinja HRW-a, Krista Šenum za "Dpa! u srijedu dodajući da je Njemačka jedna od najvećih zemalja izvoznica u Uniji.

EU i pojedinačne zemlje izvoznice plastike trebale bi "okončati izvoz plastike u Tursku i generalno smanjiti količinu plastike koju proizvode i troše", dodala je Šenum.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije