Okolina

U Indiji 21 od 30 najzagađenijih gradova na svijetu

U Indiji 21 od 30 najzagađenijih gradova na svijetu
Foto: Ilustracija | U Indiji 21 od 30 najzagađenijih gradova na svijetu

Indija je ponovo na vrhu godišnje liste gradova sa najgorim kvalitetom vazduha na svijetu, sudeći prema novom izvještaju, dok su kineski gradovi nastavili da pokazuju poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, prenosi CNN.

U Indiji se nalazi 21 od 30 gradova sa najgorim zagađenjem vazduha, prema podacima prikupljenim u Izvještaju o svjetskom kvalitetu vazduha za 2019. godinu, a šest je među prvih deset.

Gaziabad, grad blizu prestonice Nju Delhija na sjeveru države Utar Pradeš, rangiran je kao najzagađeniji grad na svijetu, sa prosječnom koncentracijom PM 2,5 od 110,2 u 2019.

To je daleko više nego dvostruko od nivoa koji američka Agencija za zaštitu životne sredine smatra zdravim - čak devet puta više.

A u novembru je proglašeno vanredno stanje nakon što je indeks kvaliteta vazduha (AKI) premašio 800 u pojedinim djelovima Nju Delhija, što je više od tri puta preko "opasnog" nivoa.

Mikroskopske čestice, prečnika manjeg od 2,5 mikrometra, smatraju se naročito štetnim jer su dovoljno male da uđu duboko u pluća i kardiovaskularni sistem.

PM 2.5 uključuje zagađivače poput sulfata, nitrata i crnog ugljenika. Izloženost takvim česticama povezana je sa plućnim i srčanim problemima i može oslabiti kognitivne i imunološke funkcije.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zagađenje vazduha uzrokuje oko 7 miliona preuranjenih smrti godišnje u svijetu, uglavnom kao rezultat povećane smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i respiratornih infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije