Okolina

U Irskoj otkrivena najrjeđa paprat u Evropi

U Irskoj otkrivena najrjeđa paprat u Evropi
Foto: Facebook | U Irskoj otkrivena najrjeđa paprat u Evropi

LONDON - U Irskoj je otkrivena najrjeđa paprat u Evropi, čiji su varijeteti do sada pronađeni jedino na karipskim ostrvima, oko 6.500 kilometara preko Atlantika.

Najrjeđa paprat u Evropi pronađena je u irskom gradiću Kilarni, a botaničari se pitaju kako je moguće da je paprat toliko dugo ostala neotkrivena.

Neotropska paprat Stenogrammitis myosuroides do sada je pronađena jedino u oblačnim planinskim šumama na Jamajci, Kubi i u Dominikanskoj Republici, oko 6.500 kilometara preko Atlantskog okeana.

Rijetku paprat otkrio je irski botaničar Rori Hod. On je paprat pronašao u nacionalnom parku Kilarni, posljednjem fragmentu umjerenih prašuma u Evropi, piše Gardijan.

Hod je paprat poslao višem kustosu Prirodnjačkog muzeja u Londonu, koji je kontaktirao svoje američke kolege, eksperte za ove biljke. Oni su utvrdili da je reč o podvrsti Grammitidoideae, retkoj paprati koja se obično sreće u tropskim šumama, a njihovo otkriće objavljeno je u časopisu "Britiš end ajriš botani".

Naučnici tvrde da je malo vjerovatno da su paprat u Evropu donijeli ljudi, jer se ona ne može kultivisati. Oni vjeruju da je Stenogrammitis myosuroides postojala na ovim prostorima još od prije više hiljada godina, kada je klima bila mnogo drugačija nego danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije