Okolina

U Izraelu otkrivena drevna džamija iz 7. vijeka

U Izraelu otkrivena drevna džamija iz 7. vijeka
Foto: dailysabah.com | U Izraelu otkrivena drevna džamija iz 7. vijeka

​Arheolozi su danas saopštili da su u Izraelu otkrili ostatke jedne od najstarijih ruralnih džamija na svijetu, izgrađene u vrijeme kada je islam stigao u svetu zemlju.

Izraelska agencija za antikvitete procjenjuje da je džamija, otkrivena uoči nove izgradnje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev, izgrađena u 7. ili 8. veku, prenosi Rojters.

Postoje velike džamije za koje se zna da su iz tog perioda u Jerusalimu i Meki, ali rijetko je pronaći tako drevnu islamsku bogomolju koja je vjerovatno pripadala zajednici lokalnih poljoprivrednika, rekao je Gideon Avni, autoritet za antikvitete.

Na lokalitetu su iskopani ostaci džamije na otvorenom - pravougaona zgrada, otprilike veličine garaže za jedan automobil, sa molitvenom nišom okrenutom prema jugu, odnosno ka Meki.

"Ovo je jedna od najstarijih džamija poznatih sa početka dolaska islama u Izrael, nakon arapskog osvajanje 636. godine“, rekao jeAvni.

Otkriće sela i džamije u njegovoj blizini su značajan doprinos proučavanju istorije tokom ovog turbulentnog perioda, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije