Okolina

Pratite nas na Google news

U Nacionalnom parku Kozara otkrivene 44 nove vrste tvrdokrilaca

U Nacionalnom parku Kozara otkrivene 44 nove vrste tvrdokrilaca
Foto: Centar za životnu sredinu | U Nacionalnom parku Kozara otkrivene 44 nove vrste tvrdokrilaca
N.N.

Čak 44 nove vrste tvrdokrilaca otkriveno je za područje Nacionalnog parka Kozara tokom detaljnog istraživanja insekata tvrdokrilaca.

Fokus je bio na saproksilnim vrstama ovih insekata, koje makar u jednom stadijumu života naseljavaju stara i stabla koja se raspadaju. Istraživanja je realizovao Centar za životnu sredinu od aprila do početka oktobra 2018. godine, piše Srpskainfo.

"Nakon oktobra je uslijedio duži period čišćenja, sortiranja i determinacije prikupljenog materijala. Važno je napomenuti da su ovo preliminarni rezultati i da će dalje analize, kako tvrdokrilaca, tako i ostalog prikupljenog materijala dati još veći broj podataka i zasigurno još neke nove vrste", istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu, koja je vodila ova istraživanja.

Saproksilni tvrdokrilci imaju izuzetno važnu ulogu u procesima razgradnje organske materije i kruženju hranjivih materija u prirodi, te predstavljaju pokazatelje očuvanosti i prirodnosti šumskih ekosistema.

Smatraju se najugroženijim insektima u šumskim ekosistemima umjerenog klimatskog područja Evrope, dok tvrdokrilci predstavljaju jednu od najbrojnijih i najznačajnijih grupa insekata navedenih u Direktivi o staništima Evropske unije.

(blic)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije