Okolina

U Nizozemskoj moguć veći rast nivoa mora od očekivanog

U Nizozemskoj moguć veći rast nivoa mora od očekivanog
Foto: Ilustracija | U Nizozemskoj moguć veći rast nivoa mora od očekivanog
Srna

HAG - Stručnjaci za klimu sa nizozemskog Meteorološkog instituta (KNMI) upozorili su danas da bi se ta zemlja mogla suočiti sa višim rastom mora nego što je to ranije predviđeno zbog prijetnje od ekstremno jakih padavina i opasnih dešavanja povezanih sa vodom.

Stručnjaci su objavili upozorenje u svom najnovijem dokumentu objavljenom na osnovu njihovog istraživanja i izvještaja koji je u avgustu objavio Međudržavni panel UN za klimatske promjene.

Izvještaj Holanđana objavljen je pred konferenciju UN o klimatskim promjenama u Glazgovu u Škotskoj.

KNMI ističe da, ukoliko ne dođe do smanjenja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, nivo mora duž obale Holandije mogao bi do 2110. godine porasti za 1,2 metra.

Institut je 2014. godine upozoravao na mogući rast mora za metar. Novi podaci su ažurirani i ukazuje se da, u slučaju da se nastavi sa otapanjem ledenog prekrivača na Antarktiku, nivo mora mogao bi narasti i do dva metra do 2100. godine.

Holandija se štiti od rasta nivoa vode sa više hiljada kilometara nasipa duž svojih rijeka i obale Sjevernog mora i ima nacionalni Delta fond za investiranje više stotina miliona evra godišnje u održavanje i poboljšanje te zaštite.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije